• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mala opština na zapadu Srbije lider u građevinskim dozvolama: Posao rade 4 radnika, a vikendom ga "nose" kući

Vreme čitanja: oko 2 min.

Interesanto je da u postupku objedinjene procedure izdavanja dozvola vezanih za gradnju rokovi teku i vikendom

  • 5
Bogatić centar

Foto: D. Grujić

Reforma koja je počela 2014. godine, ubrzala je postupak izdavanja građevinskih i ostalih dozvola za gradnju, koji se obavlja elektronski po objedinjenoj proceduri. Međutim, prema poslednjim podacima koje je nedavno objavio NALED na papire bez kojih ne može da se zida još uvek se čeka duže od zakonom propisanih rokova.

Umesto za 5 opštinske i gradske uprave, u proseku, građevinsku dozvolu izdaju za 10 dana, a upotrebnu dozvolu i rešenje o lokacijskim uslovima sa još dužim kašnjenjem.

Ima lokalnih samouprava koje se ističu po uspešnom i brzom rešavanju primljenih zahteva za gradnju, pa je tako, prema godišnjem izveštaju NALEDA opština Bogatić lider u Srbiji u kategoriji opština u kojima se obradi više zahteva od republičkog proseka. U proseku su svi parametri, procenat rešenih, uspešno rešenih predmet i indeks brzine, ovu malu opštinu doveli na prvo mestu ispred većih lokalnih samouprava.

- Kod nas ovaj posao obavlja svega četiri radnika. Oni su podelili zaduženja između sebe u postupanju po zahtevima, kojih je prošle godine bilo 656, a visoki rezultati u indeksima rešenih i naročito postignut indeks brzine od 97,3 ostvareni su zahvaljujući tome što obrada zahteva počinje i istog dana kada se pojavi u sistemu bez obzira na rok koji uprava ima - kaže inženjer Zoran Arsenović, rukovodilac odeljenja za urbanizam, komunalno stambene poslove, građevinsko zemljište i infrastrukturu.

Arsenović objašnjava da radnici ovog odeljenja i pre isteka zakonskog roka rešavaju zahteve za koje nije neophodno da se pribavljaju dokumenta od drugih institucija ili javnih preduzeća.

Tako stranke mogu da računaju da će istog dana, najkasnije sutradan, da dobiju rešenje po zahtevu zahtevu za temelj, za izdavanje građevinske dozvole za gradnju pomoćnih i ekonomskih objekata po članu 145. kao i upotrebnu dozvolu za sagrađeni objekat.

- U postupku izdavanja građevinske dozvole za gradnju stambenog objekta efikasnost ne zavisi samo od nas jer moramo da pribavimo dokumenta iz katastra i javnih preduzeća. Oni imaju zakonske rokove u kojima moraju da odgovore, ali mi uspevamo i u tim slučajevima da postignemo maksimalnu efikasnost tako što skraćujemo naše zakonske rokove i referent ta dokumenta traži istog dana. Takođe, kada dobijemo odgovor, na primer od katastra, istog dana se obraćamo Elektrodustribuciji, a na kraju građevinsku dozvolu izdajemo istog dana ili najkasnije sutradan bez obzira što je zakonski rok 5 dana - ističe Arsenović.

Interesanto je da u postupku objedinjene procedure izdavanja dozvola vezanih za gradnju rokovi teku i vikendom. Zbog toga četvoro zaposlenih u odeljenju opštinske uprave na ovim poslovima kao i rukovodilac odeljenja inženjer Arsenović posao iz kancelarije ovim danima ponesu kući gde su, da ne bi "probili" rokove i zadovoljili stranke okončali veliki broj predmeta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giga

    26. mart 2023 | 16:26

    Pa nisu kao ovi u Beogradu cekaju mito i da im se plati a sve cisto

  • Milan

    27. mart 2023 | 01:08

    U Beogradu vam treba 3 do 10 godina da dobijete dozvolu iz 45 puta sramota je gde zivimo i kako se izavljaju nad nama i kako nas reketiraju puuuu

  • Da li sam ćorav

    26. mart 2023 | 20:56

    Ili nigde ne piše koja je opština???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>