• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kazahstan pooštrava kontrolu trgovine sa Rusijom: Nema više robe "ispod ruke"?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potez Turske da suzbije ruski "paralelni uvoz" izazvao je novi talas zahteva Rusa koji traže robu koju ne mogu direktno da kupe

  • 0
Kremlj Foto: Pixabay

Kazahstan je danas saopštio da će zahtevati od izvoznika da podnesu dodatne dokumente kada šalju robu u Rusiju, nakon izveštaja da ruske kompanije koriste lokalne posrednike da bi zaobišle sankcije Zapada.

Rusija je glavni trgovinski partner Kazahstana i nakon što je Zapad zabranio prodaju brojne robe Moskvi zbog napada na Ukrajinu, pojedina kazahstanska preduzeća su počela da je kupuju i preprodaju ruskim firmama, preneo je Rojters.

Kazahstanska vlada se, međutim, obavezala da će podržati sankcije, a danas je saopštila da nova pravila stupaju na snagu od 1. aprila i odnose se na izvoz u okviru Evroazijske ekonomske unije koju predvodi Rusija, da bi smanjila "podzemnu" trgovinu.

Procedura isključuje podnošenje dokumenata lažnih pošiljalaca ili primalaca, navodi se u saopštenju.

Kazahstanski izvoz u Rusiju skočio je za četvrtinu prošle godine, a kazahstanski biznismeni kažu da je potez Turske da suzbije ruski "paralelni uvoz" izazvao novi talas zahteva Rusa koji traže robu koju ne mogu direktno da kupe.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>