• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alitalija prekršila pravila EU: Mora da otplati blizu pola miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti rekao je da je odluka EU "očekivana i široko predviđena"

  • 0
alitalija, italijanska aviokompanija Foto: Pixabay

Italijanska avio-kompanija "Alitalija", prethodnik italijanske državne avio-kompanije ITA ervejs, moraće da otplati zajam od 400 miliona evra italijanskoj vladi jer su tom pozajmicom prekršena pravila EU o državnoj pomoći, saopštila je Evropska komisija (EK) zadužena za pitanja konkurencije.

Italija je odobrila zajam 2019. godine, dve godine nakon što je dala zajam od 900 miliona evra za održavanje poslovanja kompanije, koja pravi gubitak. Prevoznik nikada nije vratio novac prenosi Rojters.

"Nijedan privatni investitor ne bi odobrio zajam kompaniji u to vreme, a zajam je dao 'Alitaliji' nepravednu ekonomsku prednost u odnosu na njene konkurente na nacionalnim, evropskim i svetskim rutama" , navela je EK.

Portparol EK Arijana Podesta rekla je da zajam može da bude registrovan kao obaveza u okviru tekućeg postupka koji je preduzet zbog nesolventnosti "Alitalije".

- Alitalija će otplatiti 400 miliona evra u okviru prihoda ostvarenih prodajom imovine kompanije i vrednosti preostale imovine - rekla je Podesta na konferenciji za novinare.

Italijanski ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti rekao je da je odluka EU "očekivana i široko predviđena" i izrazio je olakšanje što se zahtev za otplatu kredita ne tiče njenog naslednika - ITA ervejza.

Uzastopne vlade su upumpale oko 10 milijardi evra u Alitaliju, kako bi je održale tokom poslednjih 14 godina, uprkos velikim gubicima i lošem upravljanju.

ITA je osnovana 2020. godine i tek treba da ostvari profit. Nemačka Lufthanza pregovara sa italijanskom vladom o kupovini 40 odsto udela u avio-kompaniji, sa idejom da ostatak otkupi u kasnijoj fazi.

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>