• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pregovori o platama u Nemačkoj nisu uspeli, ide se na arbitražni postupak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos jasnom pokretu, poslodavci nisu bili spremni da učine dovoljne ustupke zaposlenima

  • 1
Nemačka, štrajk Foto: Tanjug/AP

Blizu 2,5 miliona radnika nemačkog javnog sektor bio je nekoliko dana u štrajku, a nakon što pregovori oko plata nisu uspeli, najverovatnije će se ući u arbitražni postupak, što će na neko vreme zaustaviti i štrajkove.

Treća runda pregovora u trajanju od tri dana, završena je bez rezultata, rekli su iz nemačkog sindikata Verdi i gradskog saobraćaja DBB, prenosi Rojters.

"Uprkos jasnom pokretu, poslodavci nisu bili spremni da učine dovoljne ustupke zaposlenima ni kada je upitanju minimalni iznos", rekao je šef Verdija Frank Verneke.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavili su na Tviteru da će pregovori ući u arbitražni postupak, uz uključivanje nezavisnog posrednika za pregovarački sto, a tokom ovog procesa radnici ne smeju da stupe u štrajk.

"Arbitražni proces ukazuje da nemački sistem kolektivnog pregovarnja funkcioniše, tako da su oba partnera zainteresovana za pronalaženje rešenja", rekao je analitičar VP banke Tomas Gitzel.

U ponedeljak su železnice i aerodromi širom Nemačke skoro potpuno zaustavljeni zbog štrajka, koji je prema sindikatu Verdi je najveći od 1992. godine u najvećoj evropskoj ekonomiji, budući da rastuća inflacija podstiče zahteve za povećanjem plata.

Video: Orgomne gužve na benzinskim pumpama po Francuskoj i dalje traju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki Köln

    2. april 2023 | 08:28

    Hitno potrebna jeftina radna snaga iz Srbije, Bosne i Albanije. Nemacka ima oko 3 Miliona ljudi na Birou za Zaposljavanje, nece niko za minimalac da radi teske poslove.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>