• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ceo Novi Sad miriše na Silvijine kolače: Doktorat zamenila receptima, a za uspeh ima jednu tajnu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mušterije su joj sladokusci, ali u njenim kolačima mogu da uživaju i oni koji ne jedu šećer

  • 1

Novosađanka Silvia Ilić po vokaciji je doktor nauka metodike nastave prirodnih nauka matematike i računarstva, ali ljubav prema kulinarskim đakonijama, koja traje od malena, nije zapostavila, pa se tako glas o dobrom ukusu njenih kolača, čiji su recepti stari više od dva veka, pročuo za kratko vreme, piše RTV.

"I kulinarstvo je nauka, samo da znate!", prvi je odgovor Silvie Ilić kada je pitate kako to da čim zakoračite u dom tako uspešne naučnice, možete osetiti omamljujuć miris sveže napravljenih kolača.

- Vi ako hoćete da napravite karijeru sa slatkišima, bilo to kuvanje, bilo to nešto slatko vi morate da se edukujete, da čitate, da pratite trendove, da se usavršavate, da li sami, da li na nekim kursevima, jer često pročitamo recepte napravimo nešto i ne ispadne tako, tako da je meni i kulinarstvo isto tako nauka kao što je i nauka što sam završila po profesiji - rekla je Ilić.

Po vokaciji Silvia je doktorka metodike nastave prirodnih nauka matematike i računarstva, ali pre nego što je govorila o priručnicima koje je napisala, recenzijama na srpskom i mađarskom jeziku, koje potpisuje i o brojnim stručnim skupovima koje uspešno održava, nije odolela, a da ne spomene prvo nešto o čizkejku, koji odmah privlači najveću pažnju.

- Imala sam jako veliko društvo i uvek sam pripremala neke slatkiše i jednom, dvaput sam napravila čizkejk i bili su oduševljeni i onda su tražili sve više druženja da jedemo čizkejk i sve više lepih komentara sam dobijala i onda sam krenula, pa reko ako ja znam tako da napravim čizkejk hajde da eksperimentišemo i da ih pravimo u raznim ukusima, tako da danas imam preko 30 ukusa - kazala je Ilić.

Mušterije su joj sladokusci, ali u njenim kolačima mogu da uživaju i oni koji ne jedu šećer, jer dodatnog šećera njeni kolači nemaju.

Pitali smo je i gde pronalazi recepte, a ona je iznela gomilu papira, rekavši da su porodični i da neki budimpeštanski recepti datiraju čak iz 1800-ih i 1900-ih godina.

- Pravim i novije recepte, pravim i te razne kreacije i onda sam mislila da napravim jedan dvojezični kuvar u kojem će se naći i slani i slatki recepti - napominje ona.

Planira da napravi i jutjub kanal na kojem će prikazivati pripremu instant jela. Silvia radi u Pedagoškom zavodu Vojvodine kao savetnica za stručno obrazovanje i vaspitanje u nastavi i objavila je tri priručnika u vezi sa korišćenjem ikt alata u nastavi, te objašnjava kako to postiže.

- Teško je odgovoriti na to pitanje zato što je to pitanje isključivo motivacije. Meni kulinarstvo je nekakav ventil kada sam umorna nervozna, ja onda odem i nešto na brzaka napravim: Neke žene odu na pilates, neko trči, neko čita, meni ta fizička aktivnost na brzaka da napravim nešto pomogne mi u svakodnevnici da se malo izduvam - zaključila je ona.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    3. april 2023 | 23:28

    Napisite u kojoj ulici se nalazi i gde mozemo kupiti Silvijine kolace ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>