• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog nestašice antibiotika i anelgetika po sredi je najveća revizija postojećih zakona u Evropi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija namerava da 26. aprila objavi nacrt

  • 1
antibiotik Foto: Pixabay

Evropska unija planira da promeni zakone koji regulišu farmaceutsku industriju, kako bi se oživele investicije i povećao pristup lekovima nakon što su zdravstveni budžeti zemalja bili pod pritiskom usled troškova lečenja tokom pandemije virusa kovid-19.

Kako navodi Rojters, nestašica nekih lekova poput antibiotika i lekova protiv bolova tokom ove zime, kao i pandemija kovida - razotkrili su probleme izazvane padom proizvodnje u Evropi, komplikovanim lancima snabdevanja i nespremnošću za globalne vanredne situacije u javnom zdravstvu.

Dodaje se da Evropska komisija namerava da 26. aprila objavi nacrt, kako se navodi, najveće revizije postojećih zakona vezanih za medicinu u poslednjih 20 godina.

"Komisija će izneti izbalansiran predlog koji se fokusira na pacijente, uz punu podršku inovacijama i konkurenciji u farmaceutskoj industriji'', navodi se u saopštenju Evropske komisije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    3. april 2023 | 11:19

    Nije bilo dovoljno zakona povoljnih za farmako-mafiju pa da to isprave.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>