• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Objavljen kalendar Poreske uprave: Estrada prva na redu, ima rok još dva dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opširan spisak poreskih obaveza i striktnih rokova za njihovo izmirivanje odnosi se isključivo na pravna lica

  • 0
Kalendar januar 2021, novac dinari Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Poreska uprava objavila je kalendar izmirivanja poreskih firmi za april, a rok za izmirivanje prve ističe već u sredu, 5. aprila, kada stižu obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa, kao i izveštaji o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja, kao i podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV, ističe 10. aprila.

Osam dana kasnije, 18. aprila ističe rok za plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti, podnošenje poreske prijave i poreskog bilansa od strane preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika za utvrđivanje poreza za 2022. godinu, kao i za plaćanje razlike poreza na prihod od samostalne delatnosti utvrđene po konačnom obračunu za 2022. godinu. Istog dana plaća se i porez na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za prvi kvartal ove godine.

Do tog datuma neophodno je platiti i doprinose na prihode od obavljanja samostalne delatnosti, doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere.

Do tada je potrebno i podneti poresku prijavu, platiti doprinos za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, kao i poresku prijavu i platiti PDV za prethodni mesec, podneti obrazac PID PDV 1 za mart mesec, te poresku prijavu i platiti PDV za prvo tromesečje ove godine.

Do 18. aprila podnosi se i obrazac za PID PDV 1 za prvo tromesečje, ako je obveznik tada ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, plaća se akontacija poreza na dobit pravnih lica, zatim akciza za drugu polovinu meseca, podnosi se poreska prijava za obračun akcize za prethodni mesec kao i prijava o obračunu akcize na struju.

Poslednja aprilska obaveza jeste plaćanje obračunate akcize za prvu polovinu meseca, što je neophodno uraditi do 28. aprila.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>