• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Antonela Basani je nova potpredsednica Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Italijanka je prethodno obavljala funkciju direktorke za strateška pitanja i operacije Svetske banke na Bliskom istoku i Severnoj Africi i u Istočnoj Aziji i Pacifiku

  • 0

Nova potpredsednica Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije (ECA) od danas je Antonela Basani, koja na tu dužnost stupa sa mesta potpredsednice Svetske banke za budžet, vrednovanje učinka i strateško planiranje, saopštila je ugledna institucija.

Basani, italijanska državljanka, na tom položaju rukovodiće strateškim i aktivnostima finansiranja, kao i istraživačkim radom Svetske banke. Pre toga je obavljala funkciju direktorke za strateška pitanja i operacije Svetske banke u dva regiona (Bliskom istoku i Severnoj Africi i Istočnoj Aziji i Pacifiku).

Tamo je bila odgovorna za strateško upravljanje i pružanje podrške regionalnim timovima za realizaciju strategija, operativnih aktivnosti, fleksibilnog i inovativnog finansiranja i istraživačkog rada.

Osim toga, Basani je bila i direktorka zadužena za mobilizaciju resursa, i na tom položaju starala se o obezbeđivanju sredstava za Međunarodnu asocijaciju za razvoj (IDA), fond Svetske banke namenjen najsiromašnijima.

- Veoma mi je drago što ću biti deo tima regiona Evrope i Centralne Azije. Prepoznajem značajne izazove sa kojima se suočavaju zemlje korisnici naših usluga - od zelene tranzicije do sigurnosti snabdevanja energentima i hranom i to naročito nakon pandemije kovida i u jeku invazije Rusije na Ukrajinu. Unapred se radujem neposrednoj saradnji sa našim kolegama iz državnih organa, razvojnim partnerima i zaposlenima u Svetskoj banci na rešavanju tih pitanja - rekla je Basani.

Kako se dalje navodi, ona će na ovoj funkciji moći da se osloni na svojih 30 godina iskustva u razvojnim aktivnostima.

Pored regiona Istočne Azije i Pacifika i Bliskog istoka i Severne Afrike, Basani je u prethodnom periodu bila angažovana i u Podsaharskoj Africi i u Latinskoj Americi i na Karibima, gde je upoznala poslovanje Svetske banke u celini i stekla stručna znanja o svim finansijskim aspektima rada ove institucije.

Pre prelaska u Banku, Basani je radila za OECD u Parizu.

Doktorske studije iz međunarodne ekonomije završila je na Univerzitetu "Džons Hopkins" u SAD. Svetska banka navodi da sarađuje sa zemljama Evrope i Centralne Azije u cilju smanjenja siromaštva i podsticanja zajedničkog blagostanja, i to kroz unapređenje ljudskog kapitala, stvaranje povoljnog okruženja za tržišta, omogućavanje zelene tranzicije i izgradnju i jačanje institucija. Svetska banka je prošle godine tom regionu odobrila zajmove u vrednosti od 8,5 milijardi dolara za 47 aktivnosti, uključujući 6 milijardi dolara u obavezama IBRD i 2,5 milijarde dolara u obavezama IDA.

Video: Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>