• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

EPS ne postaje akcionarsko društvo: "Javno snabdevanje strujom treba da bude od opšteg interesa"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sednica NO EPS bi trebalo da bude nastavljena sutra

  • 2
dalekovod struja Foto: Shutterstock

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) nije usvojio predlog odluke o transformaciji ovog javnog preduzeća u akcionarsko društvo, saznaje Tanjug.

Kako se očekuje, sednica NO EPS biće nastavljena sutra.

Na današnjoj sednici, Nadzorni odbor EPS razmatrao je predlog statuta koji predviđa transformaciju ovog javnog preduzeća u akcionarsko društvo, a predložena transformacija je kritikovana nedavno i na sednici Naučnog saveta EPS-a kada je većina članova ovog tela na vanrednoj sednici usvojila stav po kome predlažu da se obustave najavljeni koraci u transformaciji EPS u akcionarsko društvo, jer bi, kako oni smatraju, sprovođenje onoga što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.

Članovi Naučnog saveta su istakli da javno snabdevanje električnom energijom treba da bude delatnost od opšteg interesa, jer rezultati stručnih analiza i iskustva drugih potvrđuju da drugačija rešenja koriste krupnom kapitalu i da su izuzetno nepovoljna za stanovništvo i privredu.

Upozorili su da se društveni interes ne sme staviti u senku interesa uticajnih investitora i da treba uvažiti stavove struke, kao i negativne posledice koje je transformacija elektroprivrede imala u drugim zemljama.

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, poručila je ranije danas da će predstavnici radnika biti deo Nadzornog odbora EPS-a i naglasila da se time štite interesi radnika. Ona je za RTS rekla da "niko ne treba da se plaši i da promene neće uticati na radnike koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao", navodi ministarstvo u saopštenju.

Ministarka je ocenila i da svi ostali otpori predstavljaju borbu za lične interese i precizirala da se promena pravne forme EPS-a odnosi na uređenje odnosa države i upravljanja. Prema njenim rečima, dezinformacija je da je struka protiv transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.

Navela je da se na Naučnom savetu na primedbe o transformaciji preduzeća nisu izjasnili dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metaluškog, Fakulteta tehničkih nauka iz Novoga Sada, direktori instituta Nikola Tesla i Mihailo Pupin.

- Struka je apsolutno za promene, za promene na bolje, odgovorno upravljanje, za EPS koji će efikasnije poslovati zarad i u interesu građana Srbije - poručila je ona.

Kako prenosi RTS, Nadzorni odbor prošle sedmice nije usvojio odluku o transformaciji jer se tome suprostavio sindikat EPS-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pogrešila državu

    3. april 2023 | 19:46

    Pa nisu samo dekani struka, ova zalutala mučenica mora da zna da i u Srbiji neko nešto zna a ne da joj pečenjar bude parametar znanja

  • Gtadjanin

    3. april 2023 | 14:16

    Jedino ispravno resenje je ne dati da postane AD

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>