• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Banke su propale, kriptovalute se vraćaju: Šire se razne teorije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tržište kriptovaluta je živnulo, a cena bitkoina je skočila

  • 3
bitkoin, kripto Foto: Freepik

Za bankarsku industriju ovo su turbulentna vremena. Propast američke banke Silicijumske doline i pogotovo slom švajcarskog Kredi svisa uzdrmali su tradicionalnu finansijsku industriju. Ali kad jednom smrkne, drugom svane. Tržište kriptovaluta je živnulo, a cena bitkoina je skočila. Oni koji zagovaraju kripto opet su glasni.

Suosnivač američke kriptoberze Gemini, Tyler Winklevoss, širi teoriju zavere na Tviteru, piše Politico.

"Vlada SAD-a napravila je sjajan posao u sprečavanju bankarske krize. Gotovo jednako sjajan posao kao što su ga i započeli'", objavio je Winklevoss. Naravno, nije pomenuo teoriju da je trenutnu finanasijsku krizu ubrzao kolaps kriptoberze FTX.

"Bitkoin je materijalna imovina koju vam niko ne može oduzeti", rekao je Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor stablecoin diva tether, za Politico na marginama Blockchain konferencije u Parizu.

"Nije da je sada kriptotržište trijumfiralo, a bankarstvo propalo", rekao je Andrew Whitworth, direktor Rippleove blockchain kompanije za EMEA, koji je radio u Bank of England i ima doktorat iz politike finansijskih kriza. "Kripto ne može da postoji bez bankarskog sistema", ističe.

Uprkos bankarskoj krizi, vizija osnivača blockchaina o korišćenju kripta kao održive alternative bankama i dalje ostaje nedostižna. Uprkos nedavnom skoku, kriptoindustrija je pretrpela težak pad od 2021. 

"Kriptoindustrija mora još da se razvija"', rekao je Oliver Linch, izvršni direktor berze Bittrex Global.

Pre samo četiri meseca FTX, treća najveća svetska kriptoberza, propala je zbog otkrića da je kompanija koristila sredstva klijenata za rizična  ulaganja.

Ipak, prema rečima Linča, to ne čini aktualnu bankarsku krizu beznačajnim događajem. "Kriza bi mogla da bude prilično značajna ako izbriše pretpostavku da su banke prirodna opcija za čuvanje novca. Možda prvi put u istoriji je na raspolaganju solidna alternativa", kaže.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Labuđe domu

    4. april 2023 | 01:03

    E kad bude pukla prva nuklearka najsigurniji će biti oni sa kriptovalutama.Kako bi preziveli apokalipsu bez bitkoina?Jes da je nevidljiv i neopipljiv,virtuelan ali mnogo će da vredi!Jedino mozda moze da bude problem nestanak interneta ili struje...

  • ph

    4. april 2023 | 05:32

    ljudi se vedaju zbog kriotovaluta,izgubili su sve

  • Didi

    5. april 2023 | 06:47

    Kripto nepostoji,i nije materijalan nego plod pohlepe,Dokle god bude pohlepe i glypandera biće i kriptovaluta.Nastao viškom para pojedinaca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>