• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesić: Radovi na prelazu Horgoš završeni 45 dana pre roka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Horgoš je najfrekventniji granični prelaz

  • 1
Granični prelaz Horgoš Foto: Tanjug/Aleksandra Orlic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da su završeni radovi na graničnom prelazu Horgoš, u fazi 6 i 7, koji obuhvataju proširenje i dogradnju u smeru ulaska u Srbiju, za putnički saoraćaj, i to čak 45 dana pre roka.

Radovi u fazi 6 počeli su 28. januara, a obuhvatili su proširenje na zelenom pojasu na površini od 6.000 kvadratnih metara, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Tu je izgrađeno šest novih kontrolnih objekata i četiri kolovozne trake, dve za autobski saobraćaj i dve za putničke automobile - rekao je Vesić.

Kako se navodi, tri dana kasnije, 31. januara, počeli su radovi u okviru faze 7, na površini od 18.000 kvadratnih metara, koji su obuhvatili rehabilitaciju postojećeg kolovoza i izgradnju novih kontrolnih objekata.

- Kompletna rekonstrukcija terminala i izrada novih šest asfalnih traka sa šest novih kontrolnih objekata, na šest novih ostrva. Projektom je bilo predviđeno da radovi u ove dve faze traju 110 dana, međutim izvedeni su za 65 dana, odnosno 45 dana pre roka - istakao je ministar.

Dodao je da su radovi, na zahtev korisnika, zbog predstojećih uskršnjih praznika, morali da se završe do 4. aprila, što je i ispoštovano. Horgoš je najfrekventiji granični prelaz, na kojem su se, posebno u vreme praznika, stvarale velike gužve, istakao je on i dodao da će obnova i dogradnja ovog prelaza omogućiti da ljudi brže prolaze i da ne čekaju na granici po nekoliko sati.

- Uz to, kako bismo dodatno rasteretili Horgoš, nedavno sam sa svojim mađarskim kolegom Janošem Lazarom razgovarao o prošierenju graničnih prelaza Bački Breg i Kelebija. Posebno nam je važan i Bački breg, zbog brze saobraćajnice koju ćemo graditi od granice sa Mađarskom do granice sa Rumunijom - rekao je Vesić.

Rok za završetak svih radova na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš je septembar ove godine. Rekonstrukcijom i proširenjem prelaza sa 16 na 24 saobraćajne trake, kapaciteti protoka će se povećati za 50 odsto, a pored radova na terminalu i samom ulazu i izlazu iz zemlje, projekat obuhvata i radove na prilaznom delu auto-puta za koje je nadležno JP "Putevi Srbije", navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>