• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poštanske marke sa likom kralja Čarlsa samo što su puštene u prodaju, a cena im je već skočila

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za razliku od poštanskog obeležja koje je krasila slika njegove majke, na njegovoj glavi nema krune

  • 0
Britanska Kraljevska pošta, poštanske marke, kralj Čarls Foto: Tanjug/AP

Nove kraljevske poštanske marke sa likom kralja Čarlsa puštene su u prodaju, što je jedna od značajnih prekretnica vezanih za njegovu vladavinu, a cena je već značajno skočila. 

Kraljeva slika nalazi se na markicama prve i druge klase i prikazuje njegovu glavu i vrat u prepoznatljivom stilu preminule kraljice Elizabete, ali i svih ostalih britanskih monarha počev od kraljice Viktorije.

Kako tradicija nalaže, Čarlsovo lice okrenuto je na levu stranu, ali za razliku od poštanskog obeležja koje je krasila slika njegove majke, na njegovoj glavi nema krune.

Ista slika nalazi se i na novom novčiću, a nastala je za njegov 70. rođendan. Iza dizajna kovanice stoji vajar Martin Dženings koji je rad na peniju objasnio kao "prilično izvanredno iskustvo".

Zanimljivo je da je cena markica skočila drastično od prve najave izlaska u promet, pa su marke prve klase sa 15 penija poskupele na 1,1o funti, a druge klase sa sedam penija na 75 penija.

Ipak, mnogi prodavci neće još nuditi ove nove markice, jer čekaju da prvo prodaju preostale sa likom pokojne kraljice. To je naložio sam kralj koji nije želeo da se poštanska obeležja sa likom njegove majke prosto bace.

- Kralj je bio jasan, pražnjenje zaliha starih markica može da traje koliko god je potrbeno, bez ikakve žurbe - navode izvori bliski kralju.

(Telegraf Biznis)

Video: Kad princ daruje svoju princezu: Automobil kraljevske porodice na aukciji po skupocenoj ceni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>