• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neumoljiva statistika: Muškarci u svim starosnim grupama zarađuju više od žena, osim u jednoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Platni jaz učvršćuje neravnotežu društvene moći između žena i muškaraca

  • 1
Nejednakost u platama, muskarci zene plata, Biznis Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Da muškarci i žene istog stepena obrazovanja imaju različite zarade, znaju već i ptičice na grani, ali je zanimljivo da i poređenje plata u okviru istih starosnih grupa pokazuje podjednak jaz. 

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku objavljenim u Statističkom kalendaru, tokom prošle godine muškarci su u skoro svim starosnim grupama zarađivali više od žena. Samo u jednoj od najstarijih žene vode u visini primanja.

Tako su muškarci uzrasta od 15 do 19 godina mesečno u kuću donosili 48.976 dinara, dok su žene inkasirale oko dve hiljade dinara manje. Nešto gori odnos je u malo starijoj grupi, pa su muškarci stari između 20 i 24 godine mesečno zaradili 59.611 dinara, a žene blizu 5.000 manje.

Razlika u zaradama kao da raste sa godinama, pa u dobi od 45 do 49 godina muškarci zarađuju čak 13.000 više od žena. Zanimljivo je da žene preuzimaju vođstvo u visini zarade tek pred penziju i nakon iste. Tako im od 60 do 64 godine na račun leže u proseku 692 dinara više, a posle 64 godine čak 1.150 dinara više.

Psiholozi su saglasni da ovakva nejednakost u zaradama direktno utiče na samopouzdanje žena. Razlog za to su tradicionalne socijalne rodne norme koje, očigledno, nisu vezane samo za našu zemlju i Balkan. One sugerišu da muškarci treba da donose više novca u kuću, što utiče na njihovo samopouzdanje.

Istina, broj žena koje donose više novca u kuću raste, iako je jaz u platama oba pola i dalje prisutan i prilično dubok. Jači pol, jednostavno, teško menja tu mentalnu sliku u svojoj glavi, za neku drugu. Muški partneri veruju da se to od njih očekuje, plaše se ismevanja ljudi iz okoline ili uticaja na samopoštovanje.

Plate muškaraca i žena Printskrin: Statistički kalendar RZZS

Platni jaz učvršćuje neravnotežu društvene moći između žena i muškaraca i ograničava emancipaciju žena.

Razlike u platama doprinose neaktivnosti žena na tržištu rada, naročito u okolnostima urušenih institucija brige. Kada od dva partnera jedan zarađuje manje, žene će češće biti te koje ostaju kod kuće da se brinu o deci i starima, motivisane ne samo tradicionalnim društvenim obrascima već i racionalnom odlukom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dule

    7. april 2023 | 08:13

    Nije realna ova tema, ukoliko uporedjujete samo jednu stvar. Morate uzeti u obzir sve, pocev od toga da zene ranije sticu pravo na penziju, da muskarci rade teze poslove kao sto su gradjevina i slicno, uzmite u obzir da nema zena fizickih radnika i slicno. Razlika izmedju zena i muskaraca postoji naravno pa ukoliko poslusamo zapad da ne trebaju da postoje muski i zenski rod onda sve to vezano za diskriminaciju zena mozete da bacite u vodu Hahaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>