• 25
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić se sastao sa MMF-om: "Predstavnici pohvalili nivo stranih investicija"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misija MMF počela je 23. marta dvonedeljnu posetu Srbiji

  • 25
aleksandar vučić, mmf Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  sastao se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda i istakao da je ona situaciju u Srbiji ocenila kao stabilnu i da je pohvalila visok nivo stranih investicija.

Vučić je sa delegacijom, koju je predvodio Donal Makgetigen, razgovarao o napretku realizacije stendbaj aranžmana, restrukturiranju javnih preduzeća, merama fiskalne politike za smanjenje inflatornih pritisaka, kao i o projektovanom rastu Srbije u predstojećem periodu.

- Delegacija MMF-a je ocenila da dobro radimo, ali smo se saglasili da ima još mnogo stvari koje treba popraviti, pogotovo u funkcionisanju javnih preduzeća. Situacija je ocenjena kao stabilna i povoljna, a predstavnici MMF-a su pohvalili visok nivo stranih investicija u našoj zemlji - naveo Vučić na svom instagram nalogu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predstavnici MMF-a su istakli da su fiskalni rezultati budžeta Republike Srbije izuzetno dobri, kao i da pokazatelji govore o stabilnom trendu ekonomskih kretanja, iako je procenjeno da su trenutne prognoze rasta u tekućoj godini nešto optimističnije od procene MMF-a.

Predsednik je naglasio da je Srbija već posle prvog kvartala ove godine na dobrom putu da ostvari predviđeni rast, budući da nastavlja sa politikom ulaganja u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, te je izrazio očekivanje i da će se kontrolisani rast plata i penzija nastaviti i u 2023. godini.

Pad inflacije u drugom kvartalu 

U tom kontekstu, Vučić je poručio da će Vlada Srbije usvojiti plan investicija za energetski sektor sa definisanim prioritetima, troškovima i projektima koji se mogu realizovati tokom narednih 2–5 godina.

Na taj način, Srbija će ne samo stabilizovati domaće tržište energentima, već će doprineti rešavanju i dalje gorućeg pitanja energetske bezbednosti na nivou regiona.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju funkcionisanju javnih preduzeća, pri čemu će se kontrola i sistem njihovog rada sprovoditi pod nadzorom MMF-a u saradnji sa nadležnim ministarstvima.

Govoreći o problemu inflacije, sagovornici su konstatovali da očekuju pad tokom drugog kvartala tekuće godine i znatno osetniji pad tokom druge polovine tekuće godine, a predlog MMF-a je da se kroz mere fiskalne politike dodatno smanje inflatorni pritisci.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se juče MMF-om i tom prilikom istakla da Srbija postiže dobre ekonomske rezultate, uprkos brojnim izazovima, te da je trenutno prioritet restrukturiranje energetskog sektora.

Misija MMF počela je 23. marta dvonedeljnu posetu Srbiji.

(Telegraf Biznis)

Video: Počeli zvanični razgovori misije MMF sa delegacijom Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    4. april 2023 | 12:47

    Za bolju buducnost Srbije potrebno je sto vise stranih investicija i povlacenja stranih firmi.

  • Pavlovic

    4. april 2023 | 12:43

    Danasnji sastanak sa predstavnicima MMF ce pospesiti saradnju Srbije sa tom organizacijom, to sigurno.

  • Jana

    4. april 2023 | 12:39

    Treba da verujemo u jos bolju buducnost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>