• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj proizvod mnogi kupuju zbog zdravlja, a stručnjaci tvrde da je u pitanju obmana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U reklamama ističu da može da se koristi umesto soli, ali je činjenica da je u pitanju upravo so

  • 5
Celery salt, celerova so Foto: Shutterstock

Snižava pritisak, jak je antioksidant, snažan je diuretik, ublažava zapaljenske procese u telu, leči urinarne tegobe. Verovali ili ne, ne govorimo o nekom leku koji može da se kupi na recept u apoteci, nego o začinu.

Celerova so sve se češće nalazi u dijetama kao važan sastojak, nazivaju je "zamenom za so", iako je, u suštini i dalje so - samo malo ukusnija od obične.

Istina, listovi, koren i seme celera bogati su etarskim uljima i sama biljka ima mnogo dobrih svojstava, ali na ovaj način usitnjena i upakovana u kutijicu ili kesicu od stotinak grama u kojoj polovinu čini kuhinjska ili morska jodirana so, i nije najzdravija stvar na svetu.

Sam celer ima pomalo slankast ukus zbog svog mineralnog sastava i kao takav može jelu da da određenu slanu notu i bez soljenja, ali na pakovanjima koja mogu da se pronađu u Srbiji na poleđini jasno piše - 40 procenata koren celera, 60 procenata morska so.

Na ovu obmanu upozorila je i načelnica Jedinice za unapređenje ishrane Gradskog zavoda za javno Zdravlje Beograd Vesna Pantić Palibrk.

Ona je na konferenciji o nelegalnoj prodaji suplemenata govorila o bezbednosti dijetetskih proizvoda. Kako navodi, preko podataka na deklaraciji proizvođač želi da obezbedi svoje korisnike, i na žalost, neretko su ti podaci zbunjujući i obmanjujući.

- Različiti podaci o količinama koji se navode na pakovanjima nemaju uporište u onome što se nalazi u proizvodu - istakla je Palibrk.

Upravo je ona kao primer obmane navela proizvod na tržištu sa nazivom "celerova so".

- Njemu se pripisuju čarobna svojstva u lečenju raznih tegoba, a sastojci tog proizvoda su samo stuženi celer i jodirana so - rekla je ona.

Proizvođači i pojedini nutricionisti tvrde i da ova so blagotvorno deluje na kičmene pršljenove i da ublažava stomačne tegobe i kašalj.

(Telegraf Biznis)

Video: Đoković otkrio ko mu daje savete za ishranu: Za mene, ženu i decu čini čuda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorica

    6. april 2023 | 17:01

    Srdačan pozdrav Čitajući teks o celerovoj soli zapažam velik količinu iznetog ne znanja.Za ovakvo blaćenje morate stati kao i na edeni "stručnjak" koji da je iole upućen pročita bi bar drklaraciju.Tada bi se uverio da piš da je to "dodatak jelima".Naravno o malom proizvođaču može se svako pokakiti bez da odgovara.A šta je Plazma ,učili nas u školi da je iz krvi? A da tamo ne sme da se dira,ima veliki čika.Dobro gospođa koja je blatila čestitu firmu morala bi da objasni svoje namere i dokonost.A trebalo bi sve saučesike pozvati na krivičnu odgovornost moj predlog.

  • Svetlana

    6. april 2023 | 09:32

    Nema tu nikakve obmane, sve lepo pise na pakovanju.

  • Ja

    6. april 2023 | 16:14

    A zašto morska so ne bi bila zdrava???Pogotovo u kombinaciji sa celerom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>