• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Kredi Svisa uputio izvinjenje zbog kolapsa banke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preuzimanje je naredila švajcarska vlada, uprkos tome što to nisu želele ni Kredi Svis ni UBS

  • 0
Banka kredi svis Foto: Shutterstock

Predsednik banke Kredi Svis Aksel Leman danas se izvinio akcionarima jer nije uspeo da zaustavi gubitak poverenja koje je, kako je rekao, izgrađeno mnogo pre nego što je on preuzeo banku, ali je pomenuo i "nasleđene skandale".

- Nismo uspeli da zaustavimo uticaj nasleđenih skandala i da se poztivnim činjenicama suprotstavimo negativnim naslovima - rekao je Leman na godišnjoj skupštini akcionara te banke u Cirihu, prenosi Blumberg.

Kako je rekao, banka na kraju nije mogla da bude spasena.

- Želeli smo da uložimo svu svoju energiju i napore da preokrenemo situaciju i vratimo banku na pravi put. Boli me što nismo imali vremena za to i što su te kobne nedelje u martu naši planovi poremećeni. Zbog toga mi je zaista žao - dodao je.

Do javnog Lemanovog izvinjenja došlo na sastanku na kojem su akcionari prvi put sastali sa menadžmentom banke nakon što je rivalska UBS banka preuzela Kredi Svis prema ugovoru vrednom 3,3 milijarde dolara.

Preuzimanje je naredila švajcarska vlada, uprkos tome što to nisu želele ni Kredi Svis ni UBS. Sastanak akcionara, održan na hokejaškom stadionu u Cirihu, bila je prva prilika u poslednjih nekoliko godina kada su investitori mogli da "licem u lice" razgovaraju sa menadžmentom banke, pošto su prethodni sastanci održani putem video-linka zbog pandemije kovida-19.

Akcionari i opunomoćeni savetnici su pre sastanka nagovestili su da će glasati protiv reizbora nekoliko članova odbora Kredi Svisa uključujući Lemana i izrazili nezadovoljstvo odborom direktora i rukovodstvom banke. Još je nejasno ko će od najviših rukovodilaca propale banke ''preživeti'' preuzimanje, a veruje se da će Leman i glavni izvršni direktor Ulrih Kerner prvi otići.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>