• 47

Vreme čitanja: oko 2 min.

EPS je upravo promenio statut: Šta to tačno znači za državu i građane?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usvojen novi statut EPS, biće AD zatvorenog tipa

  • 47
Elektroprivreda Srbije, EPS logo Foto: Shutterstock

Nadzorni odbor EPS-a danas je usvojio novi statut koji predviđa transformaciju tog javnog preduzeća u akcionarsko društvo, potvrđeno je za Telegraf Biznis u Ministarstvu energetike.

Šta to znači?

Preciznije, ova promena podrazumeva da će EPS ubuduće  biti akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države.

Kompanija će nastaviti da obavlja javno snabdevanje električnom energijom. Predviđeno je novim statutom da će pretežna delatnost EPS-a biti proizvodnja električne energije, a trgovina strujom istaknuta kao jedna od delatnosti EPS-a.

Radnici će imati svog predstavnika u organima, ali će biti i član Nadzornog odbora.

Dodat je novi stav kojim se uređuje da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika (koja ističe 2026)

Uspostavlja se profesionalno rukovodstvo koje bi trebalo da dovede do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, što je krajnji cilj vlade kojem se teži predloženom transformacijom i prelaskom iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa, 100 odsto u vlasništvu države.

Inače, prelaskom na novi status, EPS će postati zatvoreno akcionarsko društvo i na njega će se odnositi Zakon o privrednim društvima i više neće važiti Zakon o javnim preduzećima.

Statut predviđa da Osnivač, Vlada RS, imenuje Skupštinu Društva. S obzirom da je Osnivač jedini akcionar, Skupština je jednočlana i ona imenuje Nadzorni odbor na koji prenosi najveći deo nadležnosti. Nadzorni odbor ima sedam članova od kojih je jedan predsednik, a jedan predstavnik zaposlenih. Nadzorni odbor određuje strategiju i poslovne ciljeve društva i odgovoran je za njihovo ostvarivanje. Takođe, NO imenuje sedam članova Izvršnog odbora, odnosno izvršne direktore od kojih je jedan generalni direktor. Izvršni direktori između ostalog organizuju i rukovode procesom rada, prate sprovođenje planova, daju naloge i smernice i odgovaraju za sprovođenje odluka, kvalitet, obim i rezultate rada organizacionog dela kojim rukovode.

"Efikasnije upravljanje, nema otpuštanja"

„Elektroprivreda Srbije je žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede. Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom. Profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dubravka Đedović (@dubravka.djedovic)

Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade RS je jačanje našeg energetskog sektora, uvođenje profesionalnog menadžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenje poslovanja energetskih preduzeća u vlasništvu države. Zahvaljujem se svima na konstruktivnom dijalogu“, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

(Telergaf Biznis)

Video: Ministarka energetike za Telegraf Biznis o cenama struje, štednji i izazovima u 2023.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>