• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zabranjuje se prodaja elektronskih cigareta maloletnicima u Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Radi se na zabrani prodaje mladima svih proizvoda za pušenje, sa ili bez nikotina

  • 5
Dete, deca, škola, elektronske cigarete Foto: Shutterstock

Novim izmenama Zakona o zaštiti potrošača na kojima upravo radi Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, maloletnici više neće smeti da kupuju elektronske cigarete.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva izmene će biti baš u delu koji se odnosi na zabranu prodaje ovih proizvoda mlađima od 18 godina, a zabrana će se odnositi i na druge proizvode sa ili bez nikotina.

Srbija je ušla u ozbiljnu borbu protiv duvanskog dima. Ovo je samo nastavak niza odluka i planova na definitivnom proterivanju duvanskog dima iz javnog prostora.

O elektronskim cigaretama govori se kao o nešto zdravijoj opciji za pušače, ali ovim izmenama zakona maloletnici bi trebalo da budu zaštićeni čak i od ovakve vste konzumiranja cigareta.

Najava ministarke zdravlja Danica Grujičić da će pušenje biti zabranjeno novim predlogom zakona uznemirilo je pojedine sugrađane, a dodatnu ljutnju kod pušača probudila je činjenica da će ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, duvanski dim biti zabranjen i na autobuskim stajalištima, dečijim igralištima i sportskim manifestacijama.

Ona je ranije dodala da se zabrana pušenja odnosi i na elektronske cigarete.

Podsetimo, ugostitelji su se prvi pobunili protiv ovog predloga navodeći da su ključni razlozi za to veliki gubitak prihoda za vreme pandemije korona virusa, kao i činjenica da pušači čine oko 70 odsto posetilaca noćnih klubova.

(Telegraf biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>