• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedinstveni poziv za sve inženjerke: Traži se profil koji je uzor mladima, posebnu ulogu imaju i mediji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Poziv je otvoren do 21. aprila, a u maju će biti predstavljeno 10 finalistkinja, dok će u junu biti izabrana "Inženjerka godine"

  • 1

Video: Bira se Inženjerka godine

U Privrednoj komori Srbije danas je raspisan konkurs za "Inženjerku godine u Srbiji", a prijave će biti otvorene do 21. aprila. Pre samog obraćanja incijatora programa, potpisan je memorandum o zajedničkoj saradnji između Privredne komore Srbije, kompanije Simens Srbija i udruženja "Inženjerka godine".

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović istakla je da ovaj poziv ima za cilj da motiviše mlade devojčice i devojke koje tek treba da izaberu svoje zanimanje.

- Danas smo se okupili kako bismo promovisali i motivisali devojke, posebno one koje su u srednjim školama, da kada razmišljaju o budućnosti i svojoj karijeri, zaista razmisle i o inženjerskim naukama kao jednoj sjajnoj opciji za budućnost - istakla je Begovićeva i dodala:

- U Srbiji imamo preko 50 odsto studentkinja na fakultetima, imamo izuzetno visok procenat žena u naučnim institutima, čak i u odnosu na neke evropske norme, preko 60 odsto. Želeli bi da danas kroz ovu inicijativu pronađemo inženjerke, žene iz ovih oblasti, koje će zaista motivisati devojke da kroz njihovu priču, iskustva i karijere malo povećaju broj žena u inženjerstvu.

Kao najbolji motiv za odabir karijere inženjera, ministarka naglašava da najveći broj inovacija upravo dolazi iz inženjerskih oblasti.

Ispred Privredne komore Srbije oglasio se direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Mihailo Vesović koji naglašava da je inicijativa na neki način odgovor na potrebe tržišta.

- Inženjerstvo je u prethodnih 10 do 15 godina u Srbiji doživelo procvat. Jedno od prvih pitanja investitora je "koliko imate studenata STEM disciplina" i to je jedna od stvari na osnovu kojih može da se proceni da li jedna ekonomija i zemlja imaju ekonomsku perspektivu u razvojnom smislu i koliko može da učestvuje u onome što je danas opšti svetski i tehnološki razvoj - pojašnjava.

- U okviru toga donekle imamo jedan deo zarobljenog ekonomskog rasta, a to je nedovoljno učešće žena u celom tom poslu i naš zadatak je da istaknemo dobre primere - dodao je.

Upravo, udela u tome imaju i kompanije koje treba da prepoznaju i osnaže žene na tom putu. Ispred kompanije Simens oglasila se generalna direktorka za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju Medeja Lončar koja ističe da su različiti timovi inovativniji i profitabilniji.

- Tako da sada više ne pričamo o nečemu što je dobro za žene već i što je ekonomski opravdano. Srbija je jako dobro pozicionirana baš u oblasti tehnologije, imamo puno kompetencija, to je naša ekonomska i konkurentska snaga. U Evropi u tehnološkim branšama radi samo 22 odsto žena, što znači da ima prostora, a Srbija je puno toga već iskoristila, pa je zato ona gde se sele te investicije. Trenutno vlada borba za talente i mislim da je to najbitnija borba što se tiče konkurentnosti zemalja - pojašnjava Lončar.

Kako navodi, u Simensu trenutno radi 30 odsto žena, dok u Simens Srbija je taj broj nešto viši - 45 odsto.

- Negde smo u proseku Evrope, ali želimo biti bolji - pojašnjava.

Profil: "Uzor našoj deci"

Ispred same inicijative, obratio se predsednik udruženja "Inženjerka godine" Rade Krajnović koji je dao više detalja o samom konkursu, načinu prijave, ali i kriterijumima.

- U inicijaitivi i u izboru inženjerke godine ne tražimo najbolja inženjerska dostignuća već je cilj da motivšemo mlade. Želimo da pokažemo paletu obrazovanja i samim tim poslova i poziva koje mogu da rade sa različitim inženjerskim STEM fakultetima - pojašnjava Krajnović.

Poziv je otvoren do 21. aprila, a u maju će biti predstavljeno 10 finalistkinja, dok će u junu biti izabrana "Inženjerka godine".

Kako objašnjava predsednik udruženja, "Inženjerku godine" izabraće četiri žirija, a poseban tim ovaj put činiće i mediji, među kojima će posebnu ulogu imati i glavna urednica portala Telegraf Biznis Vesna Bjelić.

- Prvi žiri čine organizatori sa partnerima, drugi mediji. Pozvali smo vas, medije, jer u krajjnoj liniji bez vaše pomoći ova reč će biti dosta kraća - objašnjava Rade ovu odluku.

Poseban ulogu imaće i učitelji i đaci, kao i same finalistkinje.

- Treći žiri su učitelji i đaci. Taj žiri je najbinitji jer nam oni daju ocenu, vrlo dobru sliku kako mladi vide naš svet. Ako ne budemo njih slušali, vrlo teško ćemo napraviti inicijativu i projekat koji će njima da bude uzor i motivacija. Četvrti tim su finalistikinje same.

Kandidatkinje se mogu same prijaviti ili, uz njihovu suglasnost, to može učiniti poslovna organizacija u kojoj su zaposlene.

Prijave se vrše onlajn, preko internet stranice www.inzenjerka-godine.rs

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macha

    7. april 2023 | 17:13

    Ja sam inzenjerka sa stazom od 23 godine, ne radim vec 8 godina. Davne 1992 god kao pripravnik , za izuzetne rezultate bila sam nagradjena skracenjem pripravnickog staza i novcanom nagradom u visini plate. Sada sam na Birou sluzbe za zaposljavanje a inace sam zavrsila drzavni Masinski fakultet. MOGU LI JA DA BUDEM INZENJERKA GODINE?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>