• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inflacija je u Srbiji manja nego u ovih šest zemalja Evropske unije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međugodišnja inflacija u februaru iznosila je 15,4 procenta

  • 5
inflacija, hrana

Foto: shutterstock.com

Međugodišnja inflacija u Srbiji je i u januaru i u februaru bila veća nego u Evropskoj uniji, ali i manja nego u šest zemalja ovog saveza, navodi se u najnovijem izdanju biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

U ovom časopisu koji izdaju Ekonomski institut iz Beograda i Privredna komora Srbije, međugodišnja inflacija je, prema konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena, u Srbiji u januaru bila 15,2 odsto, a u februaru 15,4 procenta, dok je u EU inflacija u januaru iznosila 10 odsto, a februaru 9,9 procenata.

Međugodišnja inflacija u Srbiji je u januaru bila manja nego u Poljskoj, gde je iznosila 15,9 odsto, Litvaniji, 18,5 procenat, Estoniji, 18,6 odsto, Češkoj, 19,1 procenat, Letoniji, 21,4 odsto i Mađarskoj 26,2 procenta.

U februaru je navode u MAT-u samo Slovačka imala međugodišnju inflaciju kao Srbija, 15,4 odsto, dok je šest zemalja Evropske unije imalo veću međugodišnju inflaciju od one u našoj zemlji.

To su Litvanija i Poljska gde je februarska inflacija bila 17,2 odsto, Estonija 17,8 procenata, Češka, 18,4 odsto, Letonija 20,1 odsto i Mađarska 25,8 procenata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>