• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vesić: Zajednička železnička stanica sa Crnom Gorom sredinom maja, nema stajanja na granicama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

To znači da ubuduće neće biti stajanja vozova na granicama, već u stanicama

  • 0
VOZOVI BG/NS EGZIT Foto: Tanjug/Marko Nikolić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da će zajednička železnička stanica Srbije i Crne Gore, u Bijelom Polju, biti puštena u saobraćaj 14. ili 15. maja.

- To znači da ubuduće neće biti stajanja vozova na granicama, već u stanicama. Trudićemo se da imamo zajedničke stanice odnosno zajedničke prelaze gde će na jednom mestu biti i jedna i druga policija i carina tako da će ljudi završavati sve na jednom mestu - rekao je Vesić gostujući na Pinku.

Naveo je da će se na sličan način raditi zajednička železnička stanica za teretni prevoz u Tabanovcima u Severnoj Makedoniji, kao i zajednička stanica sa Mađarima, u Segedinu koja će, kako kaže, biti za voz Subotica-Segedin koji kreće u oktobru.

- Kada uđete u voz u Subotici, dolazite do Segedina i tu vas čeka mađarska policija i carina i obratno, kada idete prema Subotici, u Segedinu vas čeka srpska policija i carina i više nema stajanja na granici - rekao je Vesić.

Kako je naveo, kada do kraja 2024. godine budemo završili naš deo brze pruge između Beograda i Budimpešte, do Subotice, što je 108 kilometara koje se trenutno grade, a Mađari svojih oko 150 kilometara u 2025. godini, tada će policijske i carinske stanice biti na železničkim stanicama u Budimpešti, Novom Sadu, Beogradu i Subotici.

- Kada uđete u voz na Prokopu, tu ćete proći mađarsku carinu i policiju i idete direktno u centar Budimpešte i obratno, kada idete iz Budimpešte, tu vaš čeka srpska carina i nema više onih formalnosti već idete pravo u centar Beograda - dodao je Vesić.

goran vesić, eib Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Naveo je da je sa Evropskom Unijom, Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisan ugovor o izgradnji 228 kilometara pruge do Niša i dodao da se već radi deonica Stalać-Đunis.

- Čeka nas oko 130 kilometara poslednje deonice od Niša do Preševa, a kada dođemo do Preševa završićemo taj deo brze pruge kroz Srbiju i imati više od 500 kilometara brze pruge - rekao je Vesić i istakao da je ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uradio sa izgradnjom saobraćajnica i brzih pruga jedinstven slučaj u Evropi.

Naveo je da je na sastanku sa premijerom Severne Makedonije razgovarano o tome da se, kada se stigne do Preševa, pruga produži do Skoplja i da se na taj način povežu Budimpešta, Beograd, Niš i Skoplje. Vesić je rekao da je sa svojim mađarskim kolegom dogovorio da se u Beogradu održi zajednički sastanak ministara transporta Srbije, Mađarske, Bugarske, Turske, Grčke, Severne Makedonije i Albanije, na kojem će biti reči o tome da se proširi pruga kroz Severnu Makedoniju prema Solunu, a kasnije i prema Atini, zatim od Skoplja prema Tirani i kroz Bugarsku prema Istanbulu.

- To će značiti da će čitav Zapadni Balkan biti povezan brzim prugama - istakao je Vesić. Takođe, dodao je da u planu odnova pruge između Beograda i Beča tako što ćemo mi uraditi naših 90 kilometara.

- Mi, inače, projektujemo tu brzu prugu do Šida, projekat će biti gotov u septembru, a onda kroz Hrvatsku, Sloveniju prema Austriji i od Ljubljane prema Italiji da se povežemo sa severom Italije - pojasnio je Vesić.

Železnička pruga Stara Pazova - Novi Sad, šine, voz, rekonstrukcija, radovi Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Govoreći o integrisanoj naplati putarina sa Severnom Makedonijom, Vesić je rekao da se očekuje da to zaživi tokom letnje sezone, tačnije tokom jula.

- To znači da svako od nas ko ima tag, treba da ga veže za platnu karticu, i tag je tada integrisan sa čitačima u Severnoj Makedoniji, što znači da možete slobodno da vozite kroz tu državu, nema više stajanja, ne morate da kupujete njihov tag - rekao je Vesić i dodao da će takođe oni koji imaju tag Severne Makedonije moći da idu kroz Srbiju.

Dodao je da se o tome razgovara i sa Hrvatskom, Alabanijom i Grčkom. Govoreći o rečnom saobraćaju, Vesić je rekao smo 2019. godine, pre korona virusa, imali oko 208.000 putnika koji su se ukrcali i iskrcali na kruzerima kroz Srbiju, te podsetio da je sada pokrenut projekat „Zaplovimo Srbijom“ vredan 28 miliona evra u okviru koga će biti izgrađeno nekoliko međunarodnih pristana, marine, nautička sela.

- Beograd je jedan od retkih velikih gradova koji ne koristi reke i za javni prevoz što je šteta, ali moj posao je da izgradimo što više luka, marina, međunarodnih pristana kako bi iskoristili naše reke - rekao je Vesić.

Naveo je da je kanalski turizam takođe veoma značajan u Evropi i dodao da je završen teneder i da se kreće sa rekonstrukcijom dve luke, Bogojevo i Prahovo, te da će brzo biti raspisan tender za luku Sremska Mitrovica.

- Nedavno sam otvorio međuanrodni pristan u Sremskoj Mitrovici, a biće otvoren i u Šapcu. Pored toga, radićemo novu luku Beograd koja će biti uzvodno uz Dunav, iznad Pančevačkog mosta, dok ćemo na desnoj obali Dunava raditi luku za rasute terete - najavio je Vesić.

Ministar se osvrnuo i na izmene Zakona o planiranju i izgradnji i dodao da će, čim taj zakon bude usvojen, biti veoma stroga pravila kada su pitanju parking mesta, te da će broj parking mesta po zgradi biti povećan.

- Uvešćemo da na određen broj parking mesta u zgradi, u poslovnim objektima, mora da postoji parking mesto za električnim punjenjem pošto ima sve više električnih automobila - rekao je Vesić.

Takođe, naveo je da se uvodi obaveza da sve pumpe, posebno na autoputevima, a kasnije i ostale, na određen broj aparata za punjenje moraju da imaju određen broj električnih punjača, te dodao da očekuje da do kraja godine na autoputevima imamo više od sto novih punjača.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>