• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Puno vam hvala, ali ropstvo je ukinuto": Top destinacija u Evropi muči muku sa radnom snagom

Vreme čitanja: oko 1 min.

U strahu da bi problem mogao da se prelije i na letnju sezonu, pojedini gradovi predlažu dovođenje radnika iz susednog Maroka

  • 2
Konobarica bakšiš evri Foto-ilustracija: Shutterstock, Marko Jovanović

Španija se součava sa nedostatkom radne snage, pa bi tako ugostitelji mogli da smanje broj raspoloživih stolova za Uskrs prenosi Poslovni.hr.

- Ljudi radije traže posao u drugim sektorima jer se u ugostiteljstvu radi prekovremeno, nema slobodnih vikenda, pa je teško pomiriti to s porodičnim životom - objašnjavaju iz sindikata.

Direktor agencije za zapošljavanje u Sevilji Rafael Toribio ističe da se ugostitelji suočavaju sa užasnim manjkom radne snage. U primorskom gradu Alikantu procenjuje se da će objekti biti popunjeni 90 odsto, ali i da neće imati ko da ih usluži.

- Prosto nemamo dovoljno zaposlenih - navodi potpredsednik mesnog ugostiteljskog društva APEHA.

U strahu da bi problem mogao da se prelije i na letnju sezonu, pojedini gradovi predlažu dovođenje radnika iz susednog Maroka. Ipak, sindikat ukazuje da nije problem u nedostatku radne snage, već neadekvatnim uslovima zapošljavanja.

Španska agencija objavila je prepisku sa stranice "Ja sam konobar" na Tviteru.

Jedan od šefova ugostiteljskog objekta navodi da je plata od 1.000 do 1.100 evra, a radno vreme od 11 do 17 časova i od 20 sati do pola sata posle ponoći.

- Puno vam hvala, ali ropstvo je ukinuto u Španiji 1837. godine - napisala je osoba koja se interesovala za uslove rada.

(Telegraf Biznis)

Video: Jelena je bila uspešna bankarka u Italiji, ali je svoju šansu našla u Srbiji: Danas pravi haljine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>