• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Stižu olujni oblaci nad ekonomijom": Direktor bankarskog giganta o situaciji na američkom tlu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džejmi Dajmon ističe da iako je bankarski sistem jak i zdrav, nedavna previranja finansijskog sistema predstavljaju "još jedan teret na vagi" ka recesiji

  • 2
Jamie Dimon Foto: Profimedia/Sipa Press/Eric TSCHAEN/POOL

Bankarska kriza izazvana nedavnim kolapsom banke Silicijumske doline, koja je za sobom povukla i banku Signature, uvećala je izglede za recesiju u Americi, rekao je u intervjuu za izvršni direktor JPMorgan Chase-a Džejmi Dajmon.

U prvom intervjuu od propasti banke Silicijumske doline, direktor bankarskog giganta je rekao da iako je bankarski sistem jak i zdrav, nedavna previranja finansijskog sistema predstavljaju "još jedan teret na vagi" ka recesiji.

- Vidimo da ljudi malo smanjuju kreditiranje i povlače se. Iako bankarski haos neće nužno izazvati recesiju, ona je recesiona - pojašnjava Dajmon i dodaje da se nadvijaju sumorni oblaci nad ekonomijom.

Trenutni pooštravajući režim Federalnih rezervi, plus viša i čvršća inflacija i situacija u Ukrajini su najveći rzici koje CEO JPMorgan-a vidi po ekonomiju.

Ali i dodaje da ipak ima nadu kada je reč o snazi ljudskog kapitala u Americi.

Na pitanje da li bi još banki moglo da propadne ove godine, Dajmon daje neodređen odgovor, ali ističe da ova previranja nisu ništa slično finansijskoj krizi iz 2008. godine.

I dalje, direktor smatra da je u redu da neke banke propadnu.

- Propadanje je u redu, samo ne želite ovaj domino efekat.

Dajmon je upozorio da regionalne banke, i američki potrošači, treba da budu "duže spremni na više kamatne stope".

- Ne znam da li će se to dogoditi, ali budite spremni za tu plimu.

Dodaje i da veruje da će Kongres doneti rezoluciju o gornjoj granici duga u narednih nekoliko meseci, ali da bi moglo biti još ekonomskih bolova pre nego što se postigne sporazum.

Direktor bankarskog giganta je bio u poslovnom savetu bivšeg predsednika Donalda Trampa, i iako ne misli da će Trampova optužnica i krivične prijave sa kojima se bivši predsednik suočava ove nedelje uticati na ekonomiju, veruje da je bivši predsednik doneo neke dobre ekonomske politike.

- Postoje politike koje je on uradio i koje su dobre. Mislim da je reforma poreza zapravo vratila bilione dolara nazad u Ameriku. Zajednica crnaca imala je najniži nivo nezaposlenosti ikada u psolednoj godini njegovog mandata.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Грађанин

    8. april 2023 | 18:06

    Само ћу рећи да је Дајмон на Епстајновој листи и да га чека суђење. Потражите на нету. Иако нема везе директно са вешћу, сматрам да он нема кредибилитет да би му веровали.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>