• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Posle šest godina, Srbija dobila 43% više dozvola za prevoz tereta": Vesić o saradnji sa Španijom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najavljen je i sastanak Mešovite komisije sa Italijom, Mađarskom i Severnom Makedonijom.

  • 0
Logistika, luka, kontejneri, transport, špedicija Foto: Tanjug/AP

Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Gorana Vesića, posle šest godina pauze će biti održano zasedanje Mešovite radne grupe za drumski saobraćaj Srbije i Španije.

Na njemu je, dodaje, Srbija dobila 43 odsto više dozvola za prevoz tereta.

- Do ove godine, naše dve zemlje su razmenjivale po 2.400 bilateralnih i 150 tranzitnih dozvola godišnje. Dogovorom dva ministarstva, kontingent se već od ove godine, za 2023. i 2024, povećao na 3.200 bilateralnih i 450 tranzitnih dozvola. To odgovara potrebama naših prevoznika - rekao je Vesić.

Navodi kako "Srbija želi da sa svim državama, a na prvom mestu državama EU, dogovori što liberalniji režim odvijanja drumskog prevoza tereta, i da time ukine što veći broj administrativnih barijera koje opterećuju transportnu privredu".

Kao jedan od važnih koraka ka ovom cilju je upravo održana Mešovita komisija koja je svojim rezultatima poboljšala uslove poslovanja što će obezbediti efikasniji i ekonomičniji transport između Srbije i Španije.

- Značaj ove Mešovite komisije je i zbog činjenice da je bilateralna robna razmena između Srbije i Španije 2022. godine porasla za 50 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok se drumskim vidom saobraćaja prevozi oko 60 odsto ove razmene.

Vesić je rekao i da Mešovita komisija nije imala mandat da razmatra njegov zahtev Španiji da se ukine režim dozvola. "To je odluka koja će biti doneta na političkom nivou i biće jedna od tema budućih razgovora dve Vlade".

Vesić je ujedno najavio i sastanak Mešovite komisije sa Italijom, Mađarskom i Severnom Makedonijom.

(Telegraf Biznis)

Video: Tag uređaji na još jednom mestu: Novine za naplatu putarine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>