• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je i vama jutros stigla ova poruka? Prevaranti opet traže novac za dostavu nepostojećih paketa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Suprug je ovakvu poruku primio već dva puta prošle nedelje, a jutros je stigla i meni, priča jedna Beograđanka

  • 5
Dostava, pošta, paketi Foto: Shutterstock

Na mnoge telefone ovog jutra stigla je ista, neočekivana, poruka od jedne poznate kurirske službe. U poruci se navodi da je za primaoca pristigla pošiljka i da moraju da plate određeni iznos pre nego što je sa dostavom nastavi.

Screenshot: Sms prevara

Kako niko od primalaca nije ništa prethodno poručio, odmah su zaključili da je u pitanju prevara.

- DHL: Vaš paket se nalazi u našim skladištima, potvrdite svoju adresu i platite troškove slanja za početak isporuke - stoji u sms poruci koja je jutros probudila mnoge u Srbiji.

Kada se klikne na link otvara se lažna stranica ove kompanije, a potom se pojavi prozor u kom stoji: "Žao nam je što vas obaveštavamo da je vaš paket pretežak. Prevoz se prekida dok ne platite dodatne troškove".

Posle ove poruke može da se klikne na opciju "plati takse". U ovom slučaju, iznos koji traže je 117,26 dinara.

- Suprug je ovakvu poruku primio već dva puta prošle nedelje, a jutros je stigla i meni. Nisam zato ni pokušala da kliknem na link. Čujem da je ista stigla i drugarici. Verujem da neko može d se zbuni, pa da uplati traženi iznos, a da paket nikada ne dobije, jer ne postoji - objašnjava Tanja Ivić iz Beograda.

Da stvar bude zanimljivija, poruke u prozoru su napisane na srpskoj ćirilici, dok se ispod njih nazire navodna stranica ove kompanije sa ćiriličnom napisanim rečima "Bulki package" 

Screenshot: Sms prevara

U ovom slučaju, poruka je stigla sa broja 33778029092.

U ovoj kompaniji su više nego svesni prevara u kojim se zloupotrebljava njihovo ime, pa su na svom sajtu građanima dali smernice o tome kako da prepoznaju prevaru, dolazila ona preko lažne sms poruke, preko lažnog imejla, lažnog profila na društvenim mrežama, ili čak preko hakovanih računa firme.

- SMS prevare često uključuju skraćeni URL na primer, počev od https://bit.ly/ da bi zamutili krajnje odredište veze. Broj pošiljaoca nije vidljiv, umesto broja pronaći ćete generičko ime kao što je "Dostava". Telefonski broj započinje prefiksom zemlje izvan očekivane teritorije (npr. +235) - navode u ovoj kompaniji.

Za one koji su slično obaveštenje dobili putem mejla, ovo su smernice da je u pitanju prevara.

- Zvanična DHL komunikacija se uvek šalje sa @dhl.com, @dpdhl.com, @dhl.de, @dhl.fr ili domena neke druge države, nakon @dhl.

Mi nikada ne koristimo @gmail, @yahoo ili druge besplatne usluge e-pošte za slanje e-pošte. Mi nikada ne pravimo vezu ka internet lokaciji koja nije naša, već na primer, https://dhl.com/, https://dpdhl.com/ ili internet lokacije države/kampanje - objašnjavaju.

(G. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>