• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvuči kao naučna fantastika, ali veštačka inteligencija može lako da vas prevari i uništi vam posao

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak je i Savezna trgovinka komisija (FTC) osetila potrebu da upozori ljude na prevare veštačke inteligencije

  • 2
Veštačka inteligencija Foto: Pixabay

Danas se mnogi pribojavaju potencijalnih posledica koje će na nas imati upotreba veštačke inteligencije. Ono čega mnogi nisu svesni je činjenica da postoje delovi naše stvarnosti na koju veštačka inteligencija već sada umnogome utiče, pa čak i finansijski uništi pojedince i firme.

Da je stvar ozbiljna govori i to što je Savezna trgovinka komisija (FTC) osetila potrebu da upozori ljude na prevare veštačke inteligencije, pokazuje izveštaj koji više zvuči kao zaplet naučno fantastične priče.

Ipak, ovo nije naučna fantastika. Koristeći AI tehnologiju, prevaranti su prošle godine ukrali skoro 11 miliona dolara od potroača koji nisu ni slutili šta im se dešava i to lažiranjem glasova njihovih bližnjih, doktora, prijatelja, rođaka ili advokata koji su tražili od njih da im uplate novac.

- Sve što im je bilo potrebno da izvedu ovu prevaru je kratak porodični video klip koji su najčešće skidali sa društvenih mreža i program za kloniranje glasova. Kada bi vas pozvali, zvučali bi kao neko vaš i ne biste imali razlog da posumnjate u to - stoji u izveštaju.

Žrtve ovakvih prevara nisu samo pojedinci, vrlo brzo su to postale i firme različitih veličina, piše Gardijan.

Tako nešto desilo se menadžeru banke u Hong Kongu koji je primio lažirani poziv od direktora banke sa zahtevom da prebaci veliku svotu novca. Poziv je bio toliko realističan, da je on odmah prebacio 35 miliona dolara koje potom više nikada nije video. Danas čak i FBI upozorava kompanije da kriminalci koriste lažirane glasove da bi stvrili radnike  koji će dobili posao na daljinu i tada doći do poverljivih kompanijskih podataka.

Stručnjaci smatraju da su najviše na udaru mala i srednja preduzeća i da do glasova njihovih direktora može da se dođe lako nakon nekog njihovog istupanja u javnosti, preko telefonske sekretarice, ili čak putem poziva prevaranata tokom kojeg će se pretvarati da nude neke usluge kako bi snimili glas onoga ko im je potreban.

Kako se zaštititi? Prvo, komisija savetuje uvođenje strogih pravila kojima će biti zabranjena bilo kakva transakcija na osnovu telefonskog poziva, pa čak i ako zove sam generalni direktor.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. april 2023 | 14:57

    NEMA TOG PRONALASKA KOG COVEK NIJE ZLOUPOTREBIO !!!! ROBOTI CE USKORO DA RATUJU NA FRONTU I UBIJAJU LJUDE !!!! LJUDI CE GUBITI POSLOVE I DOCE DO NEREDA SIROM SVETA!!!

  • Србин

    12. april 2023 | 17:46

    Матрикс и Терминатор нису били играни филмови. То су били документарци....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>