• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka za koji dan gasi i poslednje tri nuklearke u zemlji: Na iznenađenje, građani su protiv

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trebalo je da sve nemačke nuklearke budu ugašene do kraja 2022, ipak, plan je odložen zbog rata u Ukrajini...

  • 3
Mesec Nemačka Foto: Tanjug/AP

Sama odluka o gašenju nuklearnih elektrana u Nemačkoj ne čudi mnogo, jer je to višegodišnji plan, o kojem se i Šolc oglašavao. Najjača evropska privreda sve više stremi ka tzv. čistijoj, zelenoj energiji.

Ta ideja je jedno vreme bila po strani, zbog zavisnosti Nemačke od ruske energije koje je manjkalo tokom zime. Sada je, izgleda, momenat da se ponovo priča o gašenju nuklearki, a kritičari tvrde da Nemačka potpunim odustajanjem od nuklearne energije - "okreće leđa" pristupačnom i pouzdanom izvoru energije.

Svega nekoliko dana pre gašenja poslednjih nemačkih nuklearnih elektrana koje su još uvek u funkciji, rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina Nemaca, ipak, protivi takvom rešenju, prenosi Poslovni.hr.

Prema anketi koju je sproveo institut INSA, za nemački list Bild am Sonntag, 52 posto ispitanika smatra da je pogrešno isključiti poslednje tri nuklearne elektrane, ove nedelje.

Doduše, njih 37 posto podržava tu odluku, što nije mali procenat, a 11% građana nema jasan stav.

Podseća se kako je trebalo da sve nemačke nuklearke budu ugašene do kraja 2022, prema politici na koju je pristala bivša kancelarka Angela Merkel, nakon nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima 2011. godine.

nemačke nuklearne elektrane su trebale biti ugašene do kraja 2022. godine prema politici na koju je pristala bivša kancelarka Angela Merkel nakon nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukushima 2011.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VUK

    11. april 2023 | 06:08

    Sve to ide na štetu naroda. Polagano u srednji vek

  • Svabo

    12. april 2023 | 11:32

    Znači prelazimo na ugalj?🤣

  • M

    11. april 2023 | 07:50

    Nemci gase svoje nuklearke, pa uvoze nuklearnu energiju iz okolnih drzava. Zbog toga je narod nezadovoljan. Uvozna energija je mnogo skuplja a nuklearke i dalje rade.Ukraina je bila najveci izvoznik nuklearne energija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>