• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Država koju Bafet naprosto obožava: Nastavlja da ulaže u njihove najveće kompanije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krajem prošle godine, njegova imperija Berkšir Hatavej je povećala svoje uloge u pet vodećih trgovinskih kompanija u Japanu

  • 0
Warren Buffett, Voren Bafet Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Akcije japanskih trgovinskih kompanija porasle su danas, 11. aprila, u popodnevnom trgovanju, nakon što je Voren Bafet, predsednik i izvršni direktor "Berkšir Hataveja" rekao da planira da poveća svoj udeo na tom tržištu.

U intervjuu za novine Nikkei, Bafet je rekao da "razmatra dodatna ulaganja u pet velikih japanskih trgovinskih kompanija", dodajući da je "veoma ponosan" na svoja postojeća ulaganja u njih.

Istog momenta, akcije "Mitsubishi Corp." porasle su 2,7% odsto, "Mitsui & Co." je napredovao za 2,6%, "Itochu Corp" za 2,5 odsto, "Marubeni Corp." za 3,7%, a "Sumitomo Corp." je odskočio 2,7 odsto.

Čuveni američki biznismen i investitor je za Nikkei rekao da planira da se sastane sa kompanijama kasnije tokom ove nedelje, "kako bismo zaista razgovarali o njihovim poslovima i naglasili našu podršku", navodi se u izveštaju.

Pet najvećih japanskih trgovinskih kompanija – poznatih kao sogo šoša (sogo shosha) – jesu konglomerati koji u Japan sa oskudnim resursima uvoze sve, od energije i metala do hrane i tekstila. One takođe pružaju usluge proizvođačima.

Najveće trgovinske firme su značajno pomogle u razvoju japanske privrede, te doprinele globalizaciji njenog poslovanja. Bafet je za Nikkei rekao da trenutno ima 7,4% udela u "Itochu Corp", što je otprilike povećanje od 0,6 procentnih poena u odnosu na 6,8% udela objavljenih u regulatornim podnescima u novembru.

Krajem prošle godine, njegova imperija Berkšir Hatavej je povećala svoje uloge u pet vodećih trgovinskih kompanija u Japanu, za najmanje 1 procentni poen, odnosno na više od 6% u svakoj — nakon inicijalne kupovine u avgustu, kada je Bafet kupio deonice ukupne vrednosti od 6 milijardi dolara, na svoj 90. rođendan.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>