• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tabaković o potvrdi kreditnog rejtinga i inflaciji u Srbiji: "Njen rast je zaustavljen"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao preduslove za dobijanje investicionog rejtinga u budućnosti, agencija Standard and Poor’s navodi ubrzanje privrednog rasta i dalje smanjenje fiskalnog i tekućeg deficita

  • 1
NBS BDP PROGNOZA

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Činjenica da se Srbija, uprkos svim globalnim neizvesnostima sa kojima se suočava, i dalje nalazi na korak do dobijanja investicionog rejtinga, jeste još jedna potvrda da Srbija vodi adekvatnu ekonomsku politiku u uslovima višedimenzionalne krize koja traje već duže od tri godine - istakla je guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković povodom potvrde kreditnog rejtinga.

Naime, agencija Standard and Poor’s potvrdila je 10. aprila kreditni rejting Srbije, na nivou BB+, uprkos, kako se navodi, "i dalje izraženim međunarodnim rizicima i posledicama geopolitičkih dešavanja po globalnu ekonomiju".

Istovremeno, potvrđeni su i stabilni izgledi za dalje povećanje rejtinga, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Standard and Poor’s naglašava da je postepenim povećanjem referentne kamatne stope sprečeno dalje širenje inflacionih pritisaka, kao i da su srednjoročna inflaciona očekivanja ostala u velikoj meri usidrena zahvaljujući kredibilitetu monetarne politike, zaoštravanju monetarnih uslova i održanoj relativnoj stabilnosti deviznog kursa.

Smanjenje inflacije očekuju u drugoj polovini godine.

Ističu i dokazani kredibilitet ukupne ekonomske politike, povoljne perspektive dugoročnog rasta Srbije, fiskalnu disciplinu, smanjene potrebe za finansiranjem i opadajuću putanju javnog duga. Navodi se i visok priliv stranih direktnih investicija koji je imao značajnu ulogu i u proširenju izvoznih kapaciteta i njihovom većem stepenu diversifikacije, kao i rastu deviznih rezervi zemlje, za koje se ocenjuju da će biti na adekvatnom nivou i u srednjem roku.

Agencija dalje ocenjuje da je finansijski sektor dobro kapitalizovan, likvidan i profitabilan, kao i da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na minimumu od 3 odsto.

- Očuvanjem stabilnosti deviznog kursa i izbegavanjem naglih povećanja referentne kamatne stope, uspeli smo da istovremeno usidrimo inflaciona očekivanja i da očuvamo punu finansijsku stabilnost u zemlji. Takođe, rast inflacije je zaustavljen, a posebno važno je i da su poslovno, investiciono i potrošačko poverenje očuvani na visokom nivou. Zahvaljujući tome, nastavljamo da beležimo rast zaposlenosti, investicija, izvoza i ukupnog bruto domaćeg proizvoda - dodaje guverner NBS.

Kao preduslove za dobijanje investicionog rejtinga u budućnosti, agencija Standard and Poor’s navodi ubrzanje privrednog rasta i dalje smanjenje fiskalnog i tekućeg deficita, što će, kao i u slučaju drugih ekonomija, zavisiti i od daljeg toka i ekonomskih efekata sukoba u Ukrajini i ukupnih geopolitičkih kretanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>