• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuveni ekonomista bez dlake na jeziku: "Banke dobile besplatnu vožnju, imali smo duge periode lakog novca"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rajanovi komentari dolaze nakon upozorenja da su problemi u američkoj propaloj banci, i švajcarskom gigantu kojeg preuzima USB, pokazatelji dubljih bazičnih problema u svetu finansija

  • 0
Raghuram Rajan Raghuram Rajan / Foto: PUNIT PARANJPE / AFP / Profimedia

Nekadašnji ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Raghuram Rajan, koji je predvideo globalnu finansijsku krizu 2008/09. godine, nedavno je za Blumberg komentarisao trenutno stanje.

On upozorava da će bankarski sistem krenuti prema još većim previranjima, nakon kolapsa dve vodeće svetske banke, a to su Banka Silicijumske doline (Silicon Valley Bank - SVB) i Kredi Svis.

Rajan, koji je takođe bio guverner Centralne banke Indije, kaže da su decenija "lakog novca" i poplava likvidnosti iz centralnih banaka izazvali "zavisnost" i krhkost unutar finansijskog sistema, dok kreatori politika istovremeno pooštravaju norme.

- Nadam se najboljem, ali očekujem da bi moglo biti još toga, delimično zato što je nešto od onoga što smo videli bilo neočekivano - rekao je Rajan, koji dalje pojašnjava da su dugi periodi lakog novca i visoke likvidnosti stvorili "perverzne podsticaje i strukture koje postaju krhke kada se sve preokrene".

Rajanovi komentari dolaze nakon upozorenja da su problemi u američkoj propaloj banci, i švajcarskom gigantu kojeg preuzima USB, pokazatelji dubljih bazičnih problema u svetu finansija.

Inače, dok je bio glavni ekonomista MMF-a 2005. godine, Indijac je dao dalekosežno upozorenje o bankarskom sektoru, i to baš uoči globalne finansijske krize 2008.

Čuveni ekonomista trenutno radi kao profesor na Univerzitetu "Chicago Booth School of Business", a osvojio je i priznanje za svoje upravljanje indijskom privredom dok je bio na čelu Centralne banke Indije, u period od 2013. do 2016. godine.

Rajan dalje navodi da su centralne svetske banke dobile "besplatnu vožnju", jer kreatori politike brzo menjaju "krajnje popustljive staove" koje su zauzeli u deceniji nakon finansijske krize.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>