• 21

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stranci sve više rade u Srbiji: Ovo su detaljne cifre koliko je radnika u Beogradu iz Turske, Kine i Rusije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na nivou cele zemlje izdato je 11.717 radnih dozvola u prvom kvartalu

  • 21
Građevinski radnici Foto: Nikola Tomić

U Nemačkoj nedostaje dva miliona stručnjaka, iako je istovremeno preko dva i po miliona nezaposlenih, u Hrvatskoj muku muče sa sezonskim radnicima, dok u Sloveniji gotovo 16.000 starih čeka na prijem u dom usled nedostatka radne snage.

Tehnološki sektor potresa jedan od najvećih talasa otpuštanja, koji je započet krajem prošle godine, a prelio se i na tekuću.

Dok jedni ostaju bez posla, drugi vape za radnicima, pa čak i iz inostranstva.

Pandemija korone odigrala je ključnu ulogu kada je reč o nemogućnosti angažovanja radnika iz inostranstva, a rat u Ukrajini dodatno je uticao na "poljuljano tržište".

Prošlo je nešto više od godinu dana, a i dalje se susrećemo sa migracijom mlade radne snage iz Rusije, kao i nešto manjim brojem ljudi koji dolazi iz Ukrajine.

U Srbiji radi skoro 12.000 stranih radnika

Kada se sve sabere i oduzme, Beograd je jedno od glavnih utočišta za većinu stranaca, a kakvo je stanje na tržištu, upitali smo Nacionalnu službu za zapošljavanje.

Naime, kako su rekli u odgovoru za Telegraf Biznis, samo u prvom kvartalu izdata je 7.801 radna dozvola za strance u Beogradu.

Od toga su 3.534 dozvole izdate ruskim državljanima, zatim 1.029 kineskim državljanima, 919 turskim državljanima i 708 dozvola izdato je indijskim državljanima.

Na nivou cele zemlje, u periodu od 1. januara do 31. marta, izdato je 11.717 radnih dozvola. Za razliku od prestonice, na nivou republike najviše dozvola izdato je za kineske državljane.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako da se nađu najbolji radnik i najbolji poslodavac? Šta je bolje državni posao ili korporacija?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    11. april 2023 | 20:29

    REDAKCIJO na Brani Bistrica kod Lazarevca već dve godine uspešnog rada ima jedna mlada inženjerka Geodezije. Ima samo 25g jedina žena na gradilištu i na plus i na minus stepeni joj nije teško da radi svake subote. Lepo je uraditi jednu reportažu o njoj. Primer mladima kako nije teško jednoj mladoj curi da radi na gradjevini.

  • Nije bitno

    11. april 2023 | 20:58

    Napokon je došlo na naplatu ono čuveno: Ako nećeš ti ima na birou njih 10 koji čekaju. Građevinci iz Turske nisu neki majstori a imaju mnogo bolje uslove u odnosu na naše majstore

  • Mrki

    11. april 2023 | 23:14

    Stidi se Srbijo!!! Uvozimo,luk,paradajz,pasulj,šljive,prasice,vozače,majstore,fizičku radnu snage, šta je sledeće...doktore,nastavnike...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>