• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apsurdna situacija u BiH: Cena mleka i goriva skoro identična

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo u prošloj godini, u BiH je proizvedeno šest miliona litara manje mleka

  • 4
mleko, hrana, namirnice, frižider, čuvanje hrane

Foto: Shutterstock

Da je rast cena u Bosni i Hercegovini dostigao enormne razmere svedoče, između ostalog, cene mleka i goriva koje su skoro izjednačene. Naime, cena goriva po litru se kreće od 2,50 do 2,70 KM, (149 do 161 dinar) dok litar mleka u proseku košta oko 2,60 KM (155 dinara).

Građani i udruženja potrošača mesecima ukazuju na apsurdnu situaciju u kojoj je rast cena goriva doveo do lančanih poskupljenja, dok, s druge strane, u periodu kada je gorivo jeftinije cene ne idu ka dole, piše BL portal. 

Krivac tome je izostanak reakcije vlasti, smatra Marin Bago, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača “Futura”. On je u razgovoru za rekao kako država ne koristi raspoložive mehanizme kako bi pomogla proizvođačima, a na kraju i građanima.

- Mlečna industrija je u krizi zbog nedostatka kratkoročne i dugoročne strategije i nedostatka subvencioniranja. Mi smo tu zakazali. Uvozimo oko 80 odsto hrane koju konzumiramo, to je abnormalno i nije ekonomski opravdano - kaže Bago.

Dodaje da država ima čitav set alata i mehanizama, a da su subvencije ključne. Sad čekamo da se vlast formira i da počnu da rade - zaključuje Bago.

Da mlekare čeka težak period, Admir Kahriman, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, kaže da bi cene mleka mogle biti još veće jer će proizvodnja rapidno opasti.

- Samo u prošloj godini, kaže Kahriman, proizvedeno je šest miliona litara manje mleka, a ove godine se očekuje da će cifra ići do 12 miliona litara manje u odnosu na prethodne godine - kaže on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    12. april 2023 | 10:26

    Pa kod nas je isto "samo" 30 din skuplje😂

  • FANTOM(68)

    12. april 2023 | 12:48

    I šta je tu nešto loše? Uvek se poredi nešto poput babe i žabe. Dnevno popije se litar mleka a odlazak na posao i nazad najmanje dva litra goriva, a u porodici ima se dva automobila. Mi u porodici koristimo mleko samo za kuvanje kafe i litar traje četiri dana. Kome je skupo neka ga ne kupuje, a ima mleko i od badema i soje za vegane po 350 dinara. Umesto mleka dobro je jesti i kajmak, mladi i stariji sir, jogurt, pavlaku, mileram a dobro dođe i surutka. A da vas čiča pita, koliko koštaju" brendirane"patike da bi ih poderali na asfaltu? Račun može i u klikerima ako se ustane na levu nogu oko 14 časova.

  • Robin Hood

    12. april 2023 | 10:43

    Voziće na mleko

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>