• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Našli smo kartice banaka od pre 25 godina: Ovako su nekada izgledale u Srbiji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na starim karticama nedostaju, danas nezaobilazni, elementi zaštite korisnika

  • 1
Stare kreditne kartice Foto: Privatna arhiva

Plastične platne kartice koje danas ima svako od nas, nekada nisu bile toliko rasprostranjene. Ljudi su plate dobijali ili na ruke, ili ih podizali sa računa, a platnim karticama nije moglo ni da se plaća na velikom broju platnih mesta.

Za nešto više od dve decenije i načini korišćenja platnih i kreditnih kartica, ali i njihov izgled i sistemi zaštite, umnogome se razlikuju.

Već na prvi pogled uočavamo da platne kartice koje su bile u opticaju u Srbiji devedesetih godina prošlog veka, pa do početka novog milenijuma, nisu imale danas nezaobilazni čip.

Takođe, na njima nije postojaoni sigurnosni kod koji se danas nalazi odštampan na poleđini. Ovaj kod se koristi mahom za plaćanje preko interneta, kao značajan deo verifikacije korisnika koji ukucavanjem jedinstvena tri broja potvrđuje da je upravo on taj koji vrši kupovinu i da kartiu uprao drži u rukama.

I dok su neke kartice iz tog perioda imale magnetne trake sa podacima korisnika, neke nisu imale čak ni to. Kao jedan od elemenata zaštite koji krasi danas svaku karticu je hologram, a čak i njega nisu imale sve kartice.

Stare kreditne kartice Foto: Privatna arhiva

Takođe, danas su kartice napravljene od tvrde plastike sa izrezbarenim slovima i brojevima, što tada nije bilo pravilo. Ono što je isto i nekada i danas je upozorenje na poleđini kartice i poruka za poštenog nalazača da je vrati u najbližu poslovinicu ukoliko je nađe negde izgubljenu.

Stare kreditne kartice Foto: Privatna arhiva

Koliko je danas odmakla tehnologija u pravljenju kartica i kakve sve opasnosti vrebaju korisnike, najbolje pokazuje i najnovije upozorenje Narodne banke Srbije na firme koje nude da im pošaljemo karticu, a da nam oni naprave lepšu, metalnu. 

(Telegraf Biznis)

Video: Šta je SWIFT i kako funkcioniše najzaštićeniji sistem međunarodnog bankarskog poslovanja?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>