• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Momirović u Pekingu: Srbija na korak do slobodne trgovine sa Kinom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre 10 godina izvoz Srbije u Kinu iznosio je šest miliona dolara, a prošle godine on je iznosio 1,3 milijarde dolara

  • 0
Tomislav Momirović u Pekingu Foto: MUST/Đ.K.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisao je danas sa ministrom trgovine NR Kine Vang Ventaom Memorandum o saradnji Srbije i te zemlje kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između dve države.

- Danas sam sa svojim kolegom ministrom trgovine NR Kine gospodinom Van potpisao Memorandum o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između naše dve države - rekao je Momirović nakon potpisivanja Memoranduma u Pekingu.

Ministar je naglasio da je potpisivanje ovog dokumenta još jedan korak veliki korak kako bi se dodatno ojačala ekonomija Srbije.

Momirović je takođe i napomenuo da je jedan od glavnih zadataka u narednom periodu realizacija Sporazuma o slobodnoj trgovini čime će naše kompanije dobiti nove šanse na tržištu Kine, a sa druge strane i kineske kompanije napraviće još veće uspehe u Srbiji.

Tomislav Momirović u Kini Foto: MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ (STF)

- Podsetio bih vas da je pre 10 godina izvoz Srbije u Kinu iznosio šest miliona dolara, a prošle godine on je iznosio 1,3 milijarde dolara. Očekujemo sledeće godine, kada ovaj sporazum stupi na snagu da će naš izvoz premašiti iznos od dve milijarde dolara i to će biti pravi uspeh - ocenio je Momirović.

Tomislav Momirović u Kini Foto: MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ (STF)

Momirović boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti Kini, a osim današnjeg sastanka sa ministrom trgovine te zemlje, razgovarao je i sa zamenikom ministra spoljnih poslova Kine Deng Lijem, kojeg je informisao o rezultatima koje kineske kompanije ostvaruju na našem tržištu.

On je naglasio da su kompanije "Ziđin" i "Hbis" promenile srpsku ekonomiju i značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije, i istakao da je Srbija izvozno orijentisana prema kineskom tržištu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>