• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cena zlata skočila na jednogodišnji maksimum!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zabrinutost zbog finansijskog stanja banaka izazvala je pometnju u vezi kupovine zlata

  • 0
zlatne poluge Foto: Shutterstock

Kada su američke banke kao što su Silicon Valley Bank i Signature Bank najavile probleme sa likvidnošću, a zatim se pojavile vesti da je evropska banka Credit Suisse takođe u nevolji, trgovci su pohrlili ka sigurnoj imovini.

Investiciono društvo "KapitalRS" iz Beograda, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom zlata preko interneta (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), pripremilo je besplatan vodič "Kako trgovati cenom zlata online". Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti putem linka ispod.

Besplatni vodič "Kako trgovati cenom zlata online" preuzmite ovde.

Međutim, tada su intervenisale svetske centralne banke, vlade i komercijalne banke. UBS je pristao da kupi Credit Suisse uz finansijsku podršku švajcarske vlade. FED je pružio pomoć pogođenim bankama i čini se da je kriza, barem za sada, gotova.

No, cena zlata ostaje visoko u odnosu na cenu iz 2000. godine i blizu je rekordno visokog nivoa iz 2017. godine.

Postoje i drugi faktori koji povećavaju popularnost zlata. Bankarska mini kriza prisilila je svetske centralne banke da preispitaju svoju politiku u odnosu na kamatne stope. Veće kamatne stope mogu vršiti pritisak na bilanse banaka, pa se, kako bi se sprečila potencijalna kriza u bankarskom sistemu, vrši pritisak na centralne banke poput FED-a trebalo da prestanu sa podizanjem stopa.

Besplatni vodič "Kako trgovati cenom zlata online" preuzmite ovde.

U nestabilnom ekonomskom okruženju usred visoke inflacije i geopolitičkih napetosti između SAD, Rusije i Kine, zlato postaje još privlačnije. Rusija, Kina i njihovi saveznici nastoje da okončaju dominaciju dolara širom sveta, a prema Svetskom veću za zlato, centralne banke kupuju rekordne količine zlata u ovim nesigurnim vremenima.

Izvori: MT4 platforma, CME Group, Reuters, Saxo

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Svetislava Milutinovića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>