• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Igraj za čovečanstvo": Srbija predstavila kandidaturu za EXPO 2027. u Parizu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Delegati BIE pozitivno su ocenili čitav skup, organizaciju Simpozijuma i dobijene kredibilne informacije o kandidaturi Beograda i Srbije

  • 0
Expo izložba, Beograd

Foto: Kabinet Vlada Srbije/Ustupljene fotografije

Srbija i grad Beograd danas su uspešno predstavili kandidaturu za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom "Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve" na Simpozijumu u Parizu.

Ovo je bila još jedna prilika da se mnogobrojnim delegatima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) predstavi predloženi koncept-tema "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

Delegate je najpre pozdravila supruga predsednika Republike Srbije, Tamara Vučić koja se se posebno osvrnula na činjenicu koliko Srbija i Beograd spremno i sa nestrpljenjem očekuju posetioce renomirane izložbe Expo 2027

- Prijateljska atmosfera i osećanje da ste negde dobrodošli osnova je za uspeh i razvoj i osnovni preduslov za igru - osnovni biološki nagon, kažu stručnjaci. Igra je kao sudbina, ima skoro magijske osobine sa efektom leptira, gde više malih pokreta može da rezultira velikim promenama. Te promene bile bi značajne za ceo region jugoistočne Evrope, ali i šire. Danas je svetu potreban sklad. Danas je svetu potrebna igra. Jer, samo igrajući se - um može doneti rešenja koja naučni pogled nije kadar da vidi - poručila je na otvaranju supruga predsednika Republike Srbije, Tamara Vučić.

"Igrajmo za čovečanstvo"

O tome koliko je igra važna za napredak nauke i tehnologije, ključnih odrednica razvoja u ovim dinamičnim vremenima, govorila je doktorka Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ministarka je još jednom istakla spremnost i posvećenost Vlade Republike Srbije da bude domaćin Specijalizovane izložbe Expo 2027.

- Igra je važan deo ljudskog razvoja i evolucije ne samo u ranom detinjstvu već tokom celog života. Kao što se igramo u sportu ili umetnosti, mi se takođe igramo u nauci kada istražujemo, eksperimentišemo, rizikujemo, učimo iz neuspeha sa osećajem uživanja u procesu. Srbija pruža jedinstveno i važno iskustvo za posetioce kao što su sport, umetnost, nauka, priroda i sami ljudi.

- Kroz igru i nauku povezujemo svetove. Hajde da prihvatimo razigrani način razmišljanja i pristup našem svakodnevnom životu, i da otključamo svoj puni potencijal i dostignemo neverovatne stvari. Povežimo se i igrajmo za čovečanstvo u Srbiji 2027. godine - poručila je ministarka Begović.

Predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, govorio je o ekonomskim potencijalima, efetktima, i uticaju, Specijalizovane izložbe Expo 2027, na poslovnu klimu u Srbiji i regionu.

- Poslovna zajednica Srbije i regiona snažno podržava kandidaturu Beograda za domaćina Expo 2027. Organizacija ove manifestacije u Beogradu bila bi velika prilika za našu privredu – za nove poslove u svim fazama organizacije izložbe, od pripreme do realizacije, za nove kontakte sa međunarodnim biznisom, za promociju ne samo naših proizvoda, projekata i kompanija, njihove izvozne ponude i investicionih potencijala, nego i za predstavljanje svetu novog lica Srbije i regiona, novog evropskog poslovnog i visokotehnološkog haba -  naveo je predsednik Privredne komore.

Doktor Ranko Rajović, doktor interne medicine i saradnik je UNICEF-a za ranu edukaciju, u svom elaboratu predstavio je značaj igre kao elementa za uspešno učenje kod dece posebno imajući u vidu da je doktor Rajović idejni tvorac NTC modela učenja koji se koristi u 17 evropskih zemalja.

- Naš mozak je jedini organ za preživljavanje. Velika pozitivna promena može da dođe ako prilagodimo sistem deci a ne da stalno decu prilagođavamo sistemu. To znači da učenje mora da liči na igru. Igra jeste jedini način jer je prvi i jedini motiv deteta igra jer za pravilan razvoj mozga jedini posao deteta jeste opet igra. Sve to nas navodi na zaključak da i sama škola mora da liči na igru - izjavio je na Simpozijumu doktor Rajović.

Pozitivna ocena skupa

Simpozijumu se obratio Ned Vils, izvršni direktor kompanije Laureus. Vils je podsetio prisutne na činjenicu koliko je igra ključna komponenta za uspeh, i koliko je sport važan za razvoj dece i mladih.

Laureus je renomirana međunarodna kompanija, koja je u proteklih dvadeset godina uticala na preko šest miliona mališana širom sveta. Kompanija je takođe poznata po dodeli godišnje nagrade za sportistu i sportiskinju godine kao i po programu "Sports for Good" koji odaje priznanje pojedincima za dostignuća i ostvarene doprinose u sportu i društvu

Marko Stojčić, glavni urbanista Grada Beograda zajedno sa arhitektom Mark Fenvikom, ekspertom za razvoj sportskih objekata i stadiona velikih kapaciteta, predstavio je buduće pravce, strategije i značaj urbanističkih ideja i arhitektonske inicijative koju donosi Expo 2027 za glavni grad.

Moderator Simpozijuma bio je Dušan Borovčanin, direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije.

U specijalnom muzičkom delu programa, nastupio je jedinstveni duo drevne srpske i balkanske vokalne muzike, muzičari braća Teofilović, koji su kroz svoju pesmu, najbolje posvedočili da je muzika univerzalni jezik koji svi razumeju.

Posle zvaničnog dela, Simpozijum je nastavljen u neformalnoj i prijatateljskoj atmosferi. Delegati BIE pozitivno su ocenili čitav skup, organizaciju Simpozijuma i dobijene kredibilne informacije o kandidaturi Beograda i Srbije.

Na Simpozijumu u Parizu, Republika Srbija i grad Beograd su još jednom potvrdili da poseduju sve potrebne organizacione, tehničke, stručne i ljudske kapacitete i resurse neophodne za uspešno održavanje Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027.

(Telegraf Biznis)

Video: Trijumf Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>