• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dunav i Đerdap najvažniji za saradnju Srbije i Rumunije: U našoj zemlji posluje skoro 200 rumunskih firmi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednici privrednih komora Srbije i Rumunije potpisali su i Sporazum koji definiše buduće odnose dve nacionalne poslovne asocijacije

  • 0
PKS, Forum Srbije i Rumunije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Postoji mnogo stvari koje vezuju Srbiju i Rumuniju, a zajednički put Dunava i energetika su najvažnije među njima, rečeno je na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Rumunija koji okuplja 31 rumunsku i 43 srpske kompanije.

Direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da je ovo prva poseta privredne delegacije Rumunije u poslednjoj deceniji.

- Vrlo važna poruka za sve privrednike u Srbiji, ali i donosiocima odluka na političkom nivou, jeste da je Rumunija jedan od naših najvažnijih evropskih partnera i jedna od najvećih ekonomija sa kojom se graničimo, i veoma značajna u svom strateškom smislu zbog koridora, veze koju sa njom imamo preko Dunava, veze sa Crnim morem, lukom Konstanca - rekao je on.

On je istakao da naše dve zemlje dele put Dunava i Đerdap, ali da će sigurnost snabdevanja hranom biti ključno pitanje koje nas očekuje u narednom periodu, a Rumunija je izuzetno važan proizvođač žita, kukuruza i suncokretovog semena.

On je istakao da imamo interes za saradnju sa Rumunijom i zato što gađamo istu publiku potencijalnih investitora, i mnogo je važno da oni investitori koji dolaze i u Srbiju, i u Rumuniju, traže lokalne dobavljače na obe strane.

PKS, Forum Srbije i Rumunije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Privredne komore Rumunije Mihai Daraban kaže da je najmoderniji i najsavremeniji terminal u luci Konstanca izgrađen 2005. godine i da ga je izgradila srpska firma.

On je rekao da su nažalost, kada je reč o Dunavu i transportu Dunavom samo tri zemlje zainteresovane - Austrija, Srbija i Rumunija, i da nažalost Bugarska, Slovačka i Mađarska nisu zainteresovane.

- Dunavom možemo jednim jedinim konvojem da prevezemo 18.000 tona robe odjednom. Šta je bolje? Da li voziti tih 18.000 tona Dunavom ili drumskim putem - rekao je Daraban.

U našoj državi trenutno posluje 197 firmi čiji su većinski vlasnici državljani Rumunije. Najviše ih je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, čak 66, dok ih sa duplo manjom zastupljenošću prate i kompanije koje se bave administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima.

Rumunija je u 2022. godini bila naš sedmi spoljnotrgovinski partner, a peto izvozno tržište, posle Nemačke, BiH, Italije i Mađarske. U periodu između 2015. i 2022. godine bilateralna trgovina se više nego udvostručila na skoro 2,6 milijardi evra, uprkos privremenim zastojima izazvanim pandemijom.

PKS, Forum Srbije i Rumunije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslovni forum je dobra prilika da se saradnja oživi, potpišu novi sporazumi i obnove kontakti između srpskih i rumunskih kompanija. Na forumu su istakli da su za ojačavanje privrednih veza Srbije i Rumunije važni su infrastrukturni projekti - izgradnja brze saobraćajnice Temišvar-Pančevo, obnova železnice, efikasnije korišćenje plovnog puta Dunava, a posebno, energetsko povezivanje dveju zemalja.

Na Forumu se okupljenima obratila i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju. Ona je najavila da je rumunski maloprodajni lanac Dedeman (uradi sam) zainteresovan za dolazak na srpsko tržište, a spisku investitora pridružuje se i rumunski proizvođač čokolade Kandia Dulce koji se proširio na srpsko tržište kupovinom lokalnog proizvođača čokolade.

Potpisivanje sporazuma

Predsednici privrednih komora Srbije i Rumunije Marko Čadež i Mihai Daraban potpisaće i Sporazum koji definiše buduće odnose dve nacionalne poslovne asocijacije u oblastima promocije trgovinske i investicione saradnje, razmene poslovni hinformacija, razmene poslovnih delegacija dve zemlje.

Ovim Sporazumom biće definisane i posete i učešća kompanija na sajmovima u Srbiji i Rumunji, pomoći u dostavljanju odgvora na upite kompanije iz Srbije i Rumunije, kao i podršci Privredne komore Rumunije evropskim integracijama Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>