• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Protestanti otplesali tango prerušeni u MMF i Kinu, dok Argentina bezuspešno pokušava da se priključi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poruka je jasna, Argentina nije uspela da im se priključi plesu i da se uhvati za slamku spasa

  • 1
Tango, ples, MMF Foto: AP Photo/Mariam Zuhaib

Mala grupa ljudi okupila se ispred zgrade MMF u Vašingtonu da bi gledali performans plesača koji su prerušeni u Kinu i šeficu MMF, otplesali jedan tango, dok je sa strane devojka u plavo belom odelu bezuspešno pokušavala da se uključi u ples. Ona je predstavljala Argentinu.

Jedna od plesačica bila je obučena kao šefica MMF Kristalina Georgijeva, druga je imala crvenu haljinu sa zvedama kao Kina, a iza Argentine stajao je natpi - potrebno je dvoje za tango.

Poruka je jasna, Argentina nije uspela da im se priključi i da se uhvati za slamku spasa. Performans su izveli članovi NVO Avaaz.

- Ako MMF nema dovoljno otvoren um da bi na kreativne načine pomogao Argentini u restrukturiranju duga, ova organizacija imaće velike probleme u budućnosti - smatraju protestanti. 

Argentinska ekonomija je u februaru dostigla stopostotnu inflacijunajviši nivo u poslednje 32 godine.

Tango, ples, MMF Foto: AP Photo/Mariam Zuhaib

Među najgorim problemima, izazvanim galopirajućom inflacijom, jeste to što izgleda da niko više ne zna cenu ni za šta – to je fenomen koji ekonomisti nazivaju "neusidrenim očekivanjima".

Pre Velike depresije, oko 1930. godine, Argentina je bila među 10 najbogatijih zemalja sveta po glavi stanovnika. Ali od 1950-ih, malo zemalja je kao Argentina provelo više godina u recesiji.

Danas, više od četiri od 10 Argentinaca živi u siromaštvu. Centralna banka, pritom, nastavlja da štampa više pezosa, suočena sa tvrdoglavim deficitom potrošnje, stalnom devalvacijom i globalnim šokovima cena, izazvanim ruskom invazijom na Ukrajinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perle

    13. april 2023 | 18:02

    Levicari, neradnici i bitange argentinske dvaputa bankrotirale za 20 godina i kriv im MMF?!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>