• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savet mudraca danas donosi odluku: Da li će Francuzi duže čekati penziju?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sindikati i demonstranti će nastaviti da vrše pritisak na Makrona

  • 1
Francuska protesti demonstracije penziona reforma Foto: Tanjug/AP

Ustavni savet Francuske doneće danas dugo očekivanu odluku o zakonitosti predložene penzione reforme, kojom se starosna granica za penzionisanje povećava za dve godine, a koja je izazvala masovne proteste širom zemlje.

Ustavni savet, ili "savet mudraca" kako ga nazivaju u Francuskoj, mogao bi da potvrdi usklađenost teksta zakona ili da prigovori određenim merama, odnosno da odbije tekst u celini.

Ako Savet odobri zakonski predlog kojim se starosna granica za penzionisanje povećava sa 62 na 64 godina života, vlada će imati pravo da ga proglasi u nadi da će to na kraju staviti tačku na proteste, prenosi Rojters.

Sindikati i opozicija upozoravaju da višemesečne burne rasprave i protesti zbog zakona o penzijama, koji je vlada progurala kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, neće brzo nestati, čak i ako zakon dobije odobrenje Saveta.

Sindikati i demonstranti će nastaviti da vrše pritisak na Makrona da ne proglasi zakon, i pokušaće da pronađu drugi izlaz, a opozicija se nada da bi mogao da se organizuje referendum na kome bi se građani izjasnili o predloženoj reformi, ali za takav predlog potrebno je da prikupi skoro pet miliona potpisa, navodi Rojters.

Odluka Saveta se očekuje danas popodne ili večeras, i ako bi se moglo desiti da ona poništi predlog zakona, što je nešto što se retko dešavalo, francuski stručnjaci za ustavno pravo i vladini izvori to smatraju malo verovatnim, navodi britanska agencija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>