• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska pomera starosnu granicu za odlazak u penziju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U martu je vlada Francuske iskoristila posebno ustavno ovlašćenje da sprovede reforme bez glasanja

  • 0
Francuska, penzije Foto: Tanjug/AP

Ustavni savet u Francuskoj podržao je kontroverzno povećanje starosne granice za penziju predsednika Emanuela Makrona sa 62 na 64 godine i odbio je poziv opozicije da se o ovom pitanju održi referendum.

Ipak, Ustavni savet, ili "savet mudraca" kako ga nazivaju u Francuskoj, naveo je da pojedini članovi ovog zakona imaju pravne nedostatke.

Podsetimo, u martu je vlada iskoristila posebno ustavno ovlašćenje da sprovede reforme bez glasanja. Nakon predloga da se starosna granica za penzionisanje poveća za dve godine, širom Francuske krenuli su masovni protesti.

Vlada Francuske tvrdi da je su ove promene neophodne kako ne bi došlo do "kolapsa sistema".

Sindikati i opozicija ranije su upozorili da višemesečne burne rasprave i protesti zbog zakona o penzijama, koji je vlada progurala kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, neće brzo nestati, čak i ako zakon dobije odobrenje Saveta.

Sindikati i demonstranti će nastaviti da vrše pritisak na Makrona da ne proglasi zakon, i pokušaće da pronađu drugi izlaz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>