• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bezosova nova jahta uskoro spremna za plovidbu: U pitanju je najviši brod na svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog visine jarbola prvobitno je zahtevano od grada Roterdama da demontira istorijski čelični most

  • 1
Džef Bezos Foto: Tanjug/AP

Nova superjahta milionera Džefa Bezosa vredna 500 miliona dolara prolazi kroz pomorska ispitivanja, a trebalo bi da bude spremna za plovidbu na leto.

Jedrilica Koru od 127 metara prošle nedelje je napustila brodogradilište u Holandiji i usidrila se u sredu kod obale Španije u blizini Majorke, gde je podvrgnuta testiranju, prenosi Bloomberg.

Pomorska ispitivanja su uobičajena procedura kako bi se vlasnik plovila uverio u ispravnost, nakon čega jahta može biti vraćena u brodogradilište na finalna podešavanja, pre isporuke vlasniku.

Procenjuje se da je superjahta sa tri jarbola koštala osnivača Amazona više od 500 miliona dolara. Bezos (59) je treća najbogatija osoba na svetu sa bogatstvom od 126,2 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Ranije poznat kao I721, brod je sada registrovan kao Koru i plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva. To je najveća jedrilica po površini, prema Boat International-u, i jedna od najvećih koje je izgradio holandski Oceanco.

Veličina superjahte izazvala je brojne glavobolje Bezosa i njegovih graditelja, budući da je zbog visine jarbola prvobitno zahtevano od grada Roterdama da demontira istorijski čelični most, De Hef, kako bi jahta mogla da stigne do okeana.

Gradski zvaničnici su pristali da privremeno rastavljaju centralni deo mosta, ali je Oceanco na kraju povukao zahtev usled negodovanja javnosti i izvukao brod na more bez jarbola.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>