• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Nemamo predstavu kako ćemo prevazići situaciju": Nezapamćena nestašica goriva na Kubi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Diaz-Kanel je u TV obraćanju rekao da Kuba ima na raspolaganju manje od 400 tona benzina dnevno za svoje aktivnosti

  • 1
kuba, zastava kube

Foto: Pixabay

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel potvrdio je da je nestašica goriva u zemlji prouzrkovana nepoštovanjem ugovornih obaveza država koje bi trebalo da isporučuju energente, uz obrazloženje da je za to "kriva složena energetska situacija (u svetu)".

Dijaz-Kanel je u TV obraćanju rekao da Kuba ima na raspolaganju manje od 400 tona benzina dnevno za svoje aktivnosti, a potrebno joj je između 500 i 600 tona dnevno, prenosi Rojters.

- Još uvek nemamo jasnu predstavu o tome kako ćemo prevazići ovu situaciju - priznao je kubanski predsednik u jeku energetske krize bez presedana na Kubi.

Frustrirani građani satima čekaju u redovima, ponekad i danima, spavaju u svojim kolima da bi napunili rezervoare, a nestašicom su pogođeni i taksisti, turisti i javni prevoznici.

Dijaz-Kanel rekao je da je kvar na brodu u jugoistočnom gradu Santjago de Kuba, koji je sprečio istovar goriva, doveo do odlaganja isporuke dizela, dok je veliki deo raspoloživih zaliha bio pogon za proizvodnju električne energije.

Kuba se usredsređuje na održavanje grupe termoelektrana kako bi sprečila nestanke struje koje redovno pogađaju ostrvo tokom vrelih letnjih meseci - što je teško iskušenje za one koji žive na ostrvu.

Dijaz-Kanel je podvukao da su nestašice rezultat "nepoštovanja" od strane zemalja dobavljača, a ne neefikasnosti ili problema unutar energetskih institucija zemlje.

Venecuela, jedan od političkih saveznika Havane, decenijama je snabdevala Kubu naftom od svoje državne naftne kompanije PDVSA prema sporazumu o saradnji potpisanom 2000. godine.

Prema dokumentima PDVSA i podacima brodarske kompanije, venecuelanska kompanija je poslala oko 40.000 barela dnevno u januaru, popevši se na 52.000 barela dnevno u februaru i 76.000 barela dnevno u martu.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>