• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine: Orban želi da zaštiti svoje ratare

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske

  • 10
Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Poljska i Mađarska zabranile su uvoz žitarica i druge hrane iz susedne Ukrajine, kako bi zaštitile domaći poljoprivredni sektor, saopštile su u subotu, 15. aprila, vlade ove dve zemlje, nakon povećanog snabdevanja regiona žitaricama po sniženim cenama.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske, rekavši da "rešavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rešavanje situacije", prenosi Rojters.

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog koje je proizvedeno u Evropskoj uniji, završile su u centralnoevropskim državama, zbog logističkih uskih grla snabdevanja, što je podiglo cene proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

U pismu Evropskoj komisiji prošlog meseca, premijeri pet istočnoevropskih zemalja saopštili su da potencijalno treba razmotriti uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane saopštilo je da je poljska zabrana u suprotnosti sa postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu, i pozvala na razgovore da se to pitanje reši.

"Razumemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, ali treba naglasiti da su ukrajinski farmeri u ovom trenutku u najtežoj situaciji", navodi se u saopštenju.

Mađarski premijer Viktor Orban pridružio se juče zabrani, rekavši da bi status kvo naneo veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima. Orban nije precizirao kada će zabrana uvoza ukrajinskog žita i druge hrane stupiti na snagu, ali je naveo da će biti ukinuta krajem juna, navodi Rojters.

Mađarska Vlada je saopštila da se nada promenama propisa na nivou EU, uključujući i ponovno razmatranje eliminacije uvozne carine na ukrajinske proizvode.

(Telegraf Biznis)

Video: Vučić: Žitarice ne možete držati samo u držvanim silosima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>