• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Britanija na dobrom putu da postane loša ekonomija? Hant priča jedno, MMF drugo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelar tvrdi da njegova zemlja ima "veoma robustan, otporan bankarski sistem"

  • 0
Jeremy Hunt, Džeremi Hant, britanski ministar finansija

Džeremi Hant / Foto: Tanjug/AP

Kancelar Džeremi Hant kaže da se britanska ekonomija "vratila" i da je njegova strategija rasta pozdravljena na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Kako podseća BBC, njegov prethodnik Kvasi Kvarteng napustio je prethodni sastanak MMF-a u oktobru, usred salve kritika, a Hant koji ga je zamenio sada kaže kako dobija priznanje od MMF-a da "vraća britansku ekonomiju na pravi put".

Međutim, najnoviji podaci pokazuju da ekonomija Velike Britanije nije uspela da raste u februaru. MMF je u sredu saopštio kako očekuje da će se ekonomija Velike Britanije smanjiti za 0,3 odsto u 2023. godini, što bi je učinilo jednom od najlošijih svetskih ekonomija.

Kada su ga osporili pitanjem da li trenutni učinak Velike Britanije, zapravo, potkopava njegovu pozitivnu poruku koju šalje, Hant je rekao: "Drugi ministri finansija mi govore da se Britanija vratila".

Britanska ekonomija je, primećuje javni servis te zemlje, tek sada poprimila oblik koji je imala pre pandemije, nakon meseci industrijske krize, brzog rasta cena i nedostatka radne snage. U petak su medicinske sestre u sindikatu RCN-a odbile ponudu za povećanje plata od 5% i rekle da planiraju da ponovo štrajkuju početkom maja.

U međuvremenu, mlađi lekari NHS-a u Engleskoj su organizovali četvorodnevno odsustvo s posla, zbog plate, a ono se završilo u subotu, 15. aprila.

Izgledi za Veliku Britaniju, koja se u velikoj meri oslanja na finansijske usluge, mogu biti pomućeni trenutnom neizvesnošću u bankarskom sektoru, nakon kolapsa tri američke banke i hitnog preuzimanja Kredi Svisa od strane UBS-a.

Međutim, Hant je rekao da Velika Britanija ima "veoma robustan, otporan bankarski sistem", koji je sada u mnogo boljoj poziciji nego što je bio pre finansijske krize 2008.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>