• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zadržavaju limit od 60 dolara po barelu za rusku naftu: Zabranjeno trgovanje skupljim gorivom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj ove odluke je da se smanji sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini

  • 6
Rusija, Amerika, nafta Foto: Shutterstock

Grupa sedam (G7) najrazvijenih zemalja sveta, danas je saopštila da će zadržati limit od 60 dolara po barelu za rusku naftu.

Kako navodi Rojters, zemlje članice došle su do ovakve odluke uprkos rastu globalnih cena sirove nafte i poziva nekih zemalja da se ograniče prihodi Rusije.

G7 i Australija donele su odluku da zadrže gornju granicu u poslednjih nekoliko nedelja nakon revizije cene od 60 dolara, postavljene lane u decembru sa ciljem da se smanji sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik jedne od zemalja članice G7.

U poslednje četiri nedelje, cene referentne nafte rasle su uz pomoć smanjenja proizvodnje koje je najavio OPEK+, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika u kojoj je i Rusijom, kao i oporavka kineske potrošnje.

Zvaničnici G7 zaključili su da ograničenje cena radi na sniženju ruskih prihoda, uz održavanje stabilnosti energetskog tržišta, ali su rekli da će nastaviti sa međusobnom koordinacijom, dodao je zvaničnik.

Rojters navodi da će G7 intenzivirati i napore u borbi protiv izbegavanja ograničenja cena i sankcija nametnutih Rusiji, uključujući korišćenje obmanjujućih praksi za pristup osiguranju i drugim koalicionim uslugama za naftu kojom se trguje iznad gornje granice.

Ograničenje cena nafte zabranjuje kompanijama iz G7 i Evropske unije da pružaju usluge transporta, osiguranja i finansiranja ruske nafte i naftnih derivata, ako se prodaju iznad gornje granice, a SAD i Britanija su dodatno uvele ograničenja na uvoz ruske nafte.

(Telegraf Biznis)

Video: Uhapšeno četiri Srbina i kapetan broda Ukrajinac: Zaplenjeno 12.000 litara nafte kod Gardinovaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    17. april 2023 | 15:35

    To su sankcije EU da ne dobiju Rusku naftu, a Rusija ima kupce u celom slobodnom svetu...

  • Hogar

    17. april 2023 | 15:13

    HAHAHA..KAKO DA NE PA PRVE ONE KUPUJU RUSKU NAFTU SKUPLJE OD 60 DOLARA...JER SE ZNA DA NECE BITI FUGO NA VLASTI NEBUDE LI GORIVA....EVROPA SAMU SEBE UBIJA SANKCIJAMA RUSIJI A SVE U KORIST AMERIKE....

  • Dr

    17. april 2023 | 15:58

    Ne verujem da Evropa bukvalno radi protiv sebe i svojih gradjana!!!Kao da su slepi i ne vide da ih Amerika gura u ponor!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>