• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li "kralj dolar" da izgubi krunu? Države traže način da smanje zavisnost od američke valute

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predlagano je i da se stvore novi finansijski instrumenti koji bi smenili dolar sa mesta najznačajnije valute

  • 0
dolar, fed Foto: Shutterstock

Mnoge je zabrinula činjenica da bi dolar mogao da bude zbačen sa trona kao najjača svetska valuta. Da li će to da se desi uskoro - verovatno ne, ali pad dolara u kombinaciji sa naporima Pekinga i ostalih da smanje svoju zavisnost od američke valute, podgrejali su priče da se dominaciji zelenih novčanica možda ipak bliži kraj.

Priča o "dedolarizaciji" sve je glasnija, a spekulacijama su se pridužili i analitičari Vol Strita objavljivanjem izveštaja koji se bave pronozama u kretanju dolara.

Nagli pad vrednosti dolara tokom 2022. godine mnoge analitičare je zatekao nespremne, a zbunio ih je i nagli oporavak valute u poslednjih šest meseci.

Nakon što je u septembru dostigao najviši nivo u poslednjih 20 godina, u poređenju sa korpom šest najjačih svetskih valuta, vrednost mu je opala za oko 10 odsto, piše Market watch.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva digao je glas protiv dominacije dolara u međunarodnoj trgovini.

Dolar, dolari Foto: Tanjug/AP

- Svako veče postavljam sebi isto pitanje: Zašto države treba da budu vezane za dolar? Zašto ne bismo koristili naše valute? Zašto ne napravimo nešto novo? Čija ideja je bila od starta kada su kada su napušteni zlatni standardi, da bi dolar trebalo da bude glavni, a ne juan, real ili pezos - rekao je Lula tokom događaja u sedištu Nove razvojne banke (NDB), koju je formirala organizacija BRIKS, preneo je TASS.

Predložio je da bi nacionalne valute mogle da se koriste i da se stvore novi finansijski instrumenti.

Zanimljivo je da se uloga dolara preispituje samo godinu dana nakon obeležavanja 50 godina od propasti Breton Vuds monetarnog sistema i davanja dolaru glavne uloge u međunarodnoj ekonomiji.

Stručnjaci smatraju da je i rast tržišta kriptovaluta jedan od protesta protiv dolara, a potrebu za smanjivanjem zavisnosti od ove valute istakao je čak i predsednik Francuske Emanuel Makron.

- Evropa mora da smanji zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država i da izbegne da bude uvučena u sukob Kine i Amerike oko Tajvana - izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu u svom avionu na povratku iz trodnevne posete Kini.

Ako stavimo na stranu nagle skokove i padove ove valute, činjenica je da je dolar i dalje najpopularnija valuta za međunarodnu trggovinu, kao i za rezerve centralnih banaka, a istorija pokazuje da su potrebne decenije, ako ne i vekovi, da ovaj status izbledi, što pokazuje činjenica da je dolar na ovom mestu smenio britansku funtu koja je kao valuita nacionalnih rezervi vladala više od jednog veka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>