• 17

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 namirnice značajno pojeftinile, i to prvi put u više od dve godine: Koliko ih kupujete?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voće i povrće je pojeftinilo 1,3%, a mlečni proizvodi - 0,1%, ali - oni nisu glavne "zvezde" ovog puta

  • 17
pileće meso

Foto: Shutterstock

Cene namirnica su, konačno, pale u martu, te su tako prvi put u padu još od septembra 2020, prema podacima koje je u sredu objavio Biro za statistiku rada SAD.

Od šest glavnih indeksa grupa prehrambenih proizvoda, tri su pala od februara do marta.

Indeks mesa (živine), ribe i jaja pao je za 1,4%, što je nastavak da prethodni mesec (februar) kada je došlo do velikog pada cena jaja.

Podsećamo, u jednom momentu je došlo do nezapamćene nestašice jaja, što je uticalo i na cene. Podsećamo i kako je Telegraf Biznis nedavno pisao - na našim pijacama, uoči Vaskrsa koji smo obeležili 16. aprila, nije došlo do poskupljenja uprkos najavama.

"Cene jaja i uoči Uskrsa ostale su nepromenjene i kreću se od 18 do 26 dinara, odnosno 30 do 35 dinara za bela jaja", rekli su nam iz Beogradskih pijaca.

Prema pisanju CNN-a, voće i povrće je pojeftinilo 1,3%, a mlečni proizvodi - 0,1%.

Ostali indeksi, koji se odnose na bezalkoholna pića, žitarice i pekarske proizvode, kao i na sve ostale namirnice - porasli su u proteklom periodu. Iako ovaj mesečni pad donosi olakšanje, hrana je, generalno, i dalje skupa na godišnjem nivou.

U godini do marta 2023, cene namirnica su skočile 8,4 odsto, nadmašivši tako ukupnu inflaciju od 5 procenata. Cene menija u restoranima su za to vreme, takođe, značajno porasle - za 8,8 procenata.

Tokom godine, veliki broj prehrambenih artikala je zabeležio velika povećanja cena. Jaja su prethodno poskupela za 36% u Americi, margarin za 33,4%, brašno za 17,5%, krompir za 9,7%, sir za 8,2%, a mleko za 5,5%.

Neke cene su se, doduše, i "hladile", pa je tako slanina bila pojeftinila za 5,5 odsto. Na iznenađenje, i sveže voće je imalo nižu cenu tokom godine, za procenat i po.

Kako CNN dalje objašnjava, na cene hrane utiču razni faktori, počev od suše i poplava do cena goriva i međunarodnih dešavanja kao što je rat u Ukrajini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    18. april 2023 | 15:57

    Ja znam da toalet papir kosta kao da ima zlatne niti u sebi🤔🥺

  • Pop

    18. april 2023 | 16:07

    0.1% pojeftinili mlecni proizvodi... 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Vlaja

    18. april 2023 | 16:40

    Morace to jos da pada ako nece da bacaju. Narod se malo istrosio za praznike, ali vecina jednostavno nema para.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>