• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Epl menja i bankarski svet? Šokirao novom odlukom: "To je bilo nezamislivo do pre godinu dana"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eplov štedni račun biće umrežen sa aktuelnim funkcijama Apple Pay i Apple Wallet

  • 0
epl, apple Foto: Stanislav Kogiku / AFP / Profimedia

Porozan bankarski sistem SAD postaje sve manje otporan na promene koje se nižu, a "oluja" je krenula sa propadanjem dve velike američke banke: Banke Silicijumske doline (SVB) i Signature.

U skladu sa tim, dešavaju se i neke do skoro nezamislive stvari, a to je direktno uplitanje tehnoloških divova u tradicionalni finansijski sistem - u ovom slučaju, bankarski.

Tako je Epl (Apple) objavio da za korisnike Apple Card-a uvodi digitalni štedni račun koji će nuditi godišnji prinos sa kamatom od 4,15 odsto, što je 10 puta iznad nacionalnog proseka.

Iz Epla poručuju da za vođenje štednog računa nema naknada ni minimalnih depozita, a "nagrade" koje korisnici skupe pod nazivom Daily Cash - automatski će se pripisivati štednom računu o kojem će se brinuti Goldman Saks.

Kako se dalje navodi, Eplov štedni račun biće umrežen sa aktuelnim funkcijama Apple Pay i Apple Wallet.

Goldman Saks je u prvom tromesečju ostvario neto dobit od 3,1 milijardu dolara, što je 19% manje nego u istom periodu 2022. godine.

Kamatne stope na štednju od četiri odsto i više bile su nepojmljive u SAD, samo do pre godinu dana. Međutim, to se promenilo nakon što je Centralna banka Amerike (FED) krenula sa agresivnim podizanjem kamatnih stopa, ne bi li ukrotila inflaciju.

Manje, lokalne banke sada nude kamate na depozite i više od pet odsto, dok su veliki bankarski sistemi zadržali dosta niske kamate. Prema podacima, prosečna kamata na američkim štednim računima je svega 0,37 odsto.

Epl svoj štedni račun nudi preko investicionog giganta Goldman Saks, a sredstva osigurava FDIC ili Savezna korporacija za osiguranje depozita. To znači da su njegovi računi, generalno, federalno osigurani do 250.000 dolara po deponentu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>