• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cene ovih automobila u Evropi niže i do 10.000 evra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sniženja se odnose na sve verzije Modela 3, Modela S i Modela X

  • 1
tesla, automobili Pixabay.com

Inflacija je na svetskom nivou digla cene gotovo svega. Osim inflacije, autoindustriju je potresla i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa koja je zaustavila isporuku novih vozila te im tako dodatno povećala i cenu. No neki su proizvođači sada krenuli suprotnim smerom. Prva od takvih je američka Tesla koja je u SAD znatno smanjila cenu svojih vozila. Sada se isto prelieva i na evropsko tržište, piše Automotive News.

Tako je Tesla prošle nedelje snizila cene svojih automobila na evropskim tržištima, uključujući Nemačku i Francusku. Sniženja se odnose na sve verzije Modela 3, Modela S i Modela X koji se prodaju po nižim cenama, kao i Modela Y Performance.

Najnovija sniženja cena omogućena su zbog povećanja i poboljšanja proizvodnih kapaciteta.

- Naša misija je ubrzati prelaz na obnovljivu energiju. Naš glavni plan je postavio jasan put za postizanje te misije, transformacija skupih proizvoda malih serija u jeftinija vozila masovnih serija - saopštili su iz Tesle.

U Nemačkoj je Tesla snizila cene svojih vozila Model 3 i Model Y za od 4,5 posto do 9,8 posto, pokazuju podaci na njegovoj web stranici, što je drugo sniženje cena ove godine nakon smanjenja cena do 17 odsto u januaru. Modeli S i X su tako jeftiniji za oko 10.000 evra, piše Poslovni dnevnik. 

Tesla je tako snizila cenu osnovnog Modela 3 u Nemačkoj za 2.000 evra, na 41.990 evra, prema podacima na svojoj web stranici. Model 3 Performance verzija sada se prodaje za 54.990 evra, što je popust od 9,8 posto, prenosi Reuters.

Smanjenja je i cena Modela Y Performance za 9,2 posto na 60.990 evra. Cene Modela Y sa zadnjim pogonom i dugog dometa ostale su iste.

U Francuskoj, kupci koji kupe Model 3 za 44.990 evra sada će dobiti dodatno sniženje kroz vladinu subvenciju od 5.000 evra jer je gornja cenovna granica za istu 47.000 evra.

Dana 2. aprila, Tesla je objavila rekordne tromesečne isporuke od 422.875 vozila od januara do marta nakon što je smanjila cene svojih automobila na globalnom nivou, ali rast prodaje na tromesečnom nivou bio je skroman zbog rastuće konkurencije i loših ekonomskih izgleda.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je da će se Tesla usredsrediti na snižavanje cena kako bi podstakao potražnju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>