• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nove sumnje na bankarskog giganta: Kredi Svis ometala istragu računa nacističkih klijenata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kredi Svis je stao u odbranu svoje interne revizije saopštivši da istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli ove tvrdnje

  • 0
Banka kredi svis Foto: Shutterstock

Odbor američkih senatora rekao je da je problematična švajcarska banka Kredi Svis ometala višegodišnju istragu o servisiranju nacističkih klijenata i računa povezanih s nacistima.

Kredi Svis naručio je istragu o navodima organizacije za ljudska prava da je banka držala račune potencijalno povezane s nacistima i da ih nije otkrila, čak ni tokom istraga povezanih s holokaustom više desetina godina ranije.

Nedavna istraga odbora Senata o tom pitanju otkrila je da je banka ometala istragu i "neobjašnjivo ukinula" nezavisnog revizora koji ju je nadgledao.

- Informacije koje smo dobili pokazuju da je banka uspostavila nepotrebno rigidan opseg te je odbila da sledi nove tragove otkrivene tokom pregleda - rekao je republikanski senator Čak Grasli, visoko rangirani član senatskog Odbora za budžet.

Kredi Svis je stao u odbranu svoje interne revizije saopštivši da istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli ključne tvrdnje Centra Sajmona Vizentala da su neaktivni računi koje servisira Kredi Svis sadržali imovinu žrtava holokausta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>